Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nepřehléhněte: K zápisu do seznamu advokátních koncipientů absolutorium Policejní akademie nestačí


Vzdělání získané na Policejní akademii ČR v Praze nepostačuje k zápisu do seznamu advokátních koncipientů. Nejvyšší soud ČR potvrdil správnost právního názoru České advokátní komory.

Česká advokátní komora odmítla žádost o zápis do seznamu advokátních koncipientů, kterou 11. 6. 2007 podal absolvent Policejní akademie ČR v Praze.
Žadatel podal žalobu, kterou Obvodní soud pro Prahu 1 ve znění „žalobce se zapisuje do seznamu advokátních koncipientů, vedených Českou advokátní komorou“ rozsudkem ze dne 4. 6. 2008 zamítl. 
K odvolání žalobce Městský soud v Praze rozsudkem ze dne 23. 7. 2009 rozsudek soudu I. stupně změnil tak, že „žalovaný je povinen zapsat žalobce do jím vedeného seznamu advokátních koncipientů“.
K dovolání žalované Nejvyšší soud ČR rozsudek odvolacího soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení, se závazným právním názorem.

Z odůvodnění rozsudku Nejvyššího soudu ČR, č.j. 32 Cdo 583/2010-58 z 25. ledna 2012 :

Policejní  akademie ČR v Praze není vysokou školou zaměřenou na studium práva a výchovu právníků ve všech oborech práva a v celém rozsahu každého právního oboru, ale jde o vysokou školu zaměřenou na vzdělání v jiných profesích. Právní obory na Policejní akademii nejsou hlavní náplní studia, obsah a rozsah výuky nemůže být rovnocenný s obsahem a rozsahem jednotlivých právních oborů na vysoké škole specializované na výuku práva.

Změny zákona č. 128/1990 Sb. o advokacii v ustanovení § 30 písm. b) (ve znění účinném do 30. června 1996), nyní v ustanovení § 37 odst. 1 písm. b) zákona č. 85/1996 Sb. o advokacii (ve znění účinném do 31. srpna 2009 a ve znění účinném od 1. září 2009), nejsou obsahové, ale jde o zpřesnění pojmu s ohledem na stávající právní úpravu vysokých škol.

I po těchto změnách jsou platné závěry vyjádřené v nálezu pléna Ústavního soudu ČR, sp.zn. Pl. ÚS 7/95 (nález ze dne 13. září 1995, uveřejněný pod č. 225/1995 Sb.: Policejní akademie neposkytuje v rámci magisterského studijního programu bezpečnostně právní studia, vzdělání v oblasti práva ve všech jeho oborech, ale její zaměření je odlišné od právnických fakult a odpovídá specifickým požadavkům na činnost příslušníků Ministerstva vnitra;  nelze dovodit shodnost cílů, obsahu a metod výuky, jakož i požadavků. kladených na studenty.) a ve stanovisku pléna Nejvyššího soudu ČR ze dne 18. ledna 1995, Plsn 1/95 uveřejněném pod R 30/1995 Sbírky soudních rozhodnutí a stanovisek.

Česká advokátní komora, jako subjekt odpovědný za posuzování žádostí o zápis do seznamu advokátních koncipientů a do seznamu advokátů, má legitimní právo střežit úroveň vzdělání uchazečů o zápis.

Úplné znění rozsudku NS ČR , pdf 414kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi