Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Peníze lze advokátu do úschovy svěřit

Dle sdělení M&M reality holding, a.s. údajně Realitní komora České republiky dne 20.9.2012 umístila na své webové stránky vyjádření, v němž „důrazně varuje před ukládáním finančních prostředků u advokátů, kteří jakožto fyzické osoby neručí v případě svého selhání žádným majetkem“. Tvrzené vyjádření lze dohledat na www.mmreality.cz/cs/aktuality/911/.
Bez ohledu na to, že na webových stránkách Realitní komory ČR toto vyjádření nelze dost dobře dohledat (naopak lze dohledat sdělení, kdy Realitní komora ČR doporučuje při koupi a prodeji nemovitostí notářské a advokátní úschovy využívat …), považuje Česká advokátní komora shora uvedené případné vyjádření Realitní komory ČR z 20.9.2012 za zavádějící, nepravdivé a poškozující drtivou většinu poctivých advokátů.
Vyjádření Realitní komory ČR vzbuzuje dojem, že za škodu odpovídají pouze osoby právnické, a nikoli i fyzické – ve skutečnosti pochopitelně za případnou škodu odpovídají jak fyzické, tak právnické osoby.
Realitní komora ČR se mýlí, pokud tvrdí, že advokát neručí za své případné selhání – z ust. § 24 zákona č. 85/1996 Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků, o advokacii, jednoznačně vyplývá, že advokát odpovídá klientovi za škodu, kterou mu způsobil v souvislosti s výkonem advokacie.
Skutečnost, že advokát je oprávněn spravovat cizí majetek, pak vyplývá z ust. §§ 56 a 56a zákona o advokacii. Podrobnosti v tomto směru upravuje i stavovský předpis České advokátní komory, a to usnesení Představenstva ČAK ze dne 28.6.2004, v platném znění, o provádění úschov peněz, cenných papírů nebo jiného majetku klienta advokátem.

Praha, 27.9.2012
JUDr. Ladislav Krym, tajemník ČAK

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi