Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nabídka vzdělávacího programu Rady Evropy k otázce přijatelnosti stížností k ESLP

Chcete se bezplatně vzdělávat v oblasti přijatelnosti stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva? Program HELP Rady Evropy (European Programme for Human Right Education  for  Legal Professionals) to českým advokátům bezplatně umožní pomocí „výuky na dálku“ v prvním pololetí 2013. Úvodní „klasický“ seminář ale pořádá ČAK již 8. 11. 2012 V Praze.

Rada Evropy musí podnikat účinné kroky k zamezení růstu počtu stížností, které Evropský soud pro lidská práva čím dále tím více přetěžují. Zejména takových, které neodpovídají obsahově ani formálně požadavkům Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a souvisejících dokumentů, popřípadě svým předmětem nejsou vůbec Úmluvou kryty. Kromě jiných instrumentů k tomu má sloužit zvýšení úrovně vzdělanosti advokátů v posuzování, zda ta která případná stížnost má vůbec šanci na úspěch, a pokud ano, jak jí formálně podat v tak bezchybné formě, že nebude zamítnuta pouze z formálních příčin a nebude ani předmětem posuzování aparátu Soudu.
Česká advokátní komora byla vyzvána ke spolupráci v rámci programu HELP, jehož cílem je právě zvýšit obecné povědomí a znalosti advokátů v otázce posuzování a uplatňování přijatelných stížností k Soudu a tím případně i dosáhnout snížení jejich počtu z těch států, v nichž budou takto advokáti vzděláváni.
ČAK byla požádána, aby zorganizovala distribuci informací o této možnosti vzdělání, soustředila přihlášky advokátů a připravila zahajovací seminář, na němž se budou advokáti moci seznámit s podstatou projektu a s možnostmi, které jim jsou touto cestou otevřeny pro zvýšení jejich kvalifikace.
Seminář i další vzdělávání jsou financovány Human Rights Trust Fund Rady Evropy.

Úvodní seminář, nazvaný „Procesní aspekty podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva“, se koná dne 8. 11. 2012 v paláci Dunaj v Praze, a kromě již tradičních přednášejících, vedoucí česko-estonsko-ukrajinského oddělení Kanceláře ESLP JUDr. Evy Hubálkové a vládního zmocněnce pro zastupování ČR před ESLP JUDr. Víta Alexandra Schorma, vystoupí též Mgr. David Strupek, advokát spolupracující na projektu HELP, a především Natacha De Roeck, manažerka programu HELP z oddělení justice a právní spolupráce Rady Evropy.
Na bezplatný seminář je možné se přihlásit obvyklým způsobem na webu České advokátní komory - ZDE
Informace o projektu HELP lze získat také u JUDr. Jany Wurstové, odbor mezinárodních vztahů ČAK, e-mail wurstova@cak.cz.

Účast na semináři neznamená nutnost přihlásit se dále k účasti na celém projektu vzdělávání. Seminář je určen pro všechny advokáty, kteří se o problematiku lidských práv zajímají (a někteří se každoročně seminářů ČAK k judikatuře Soudu i zúčastňují). Seminář je tedy vzdělávací a zároveň orientační, pokud jde o bližší vysvětlení tématu „přijatelnost stížností“.
Pokud jde o samotný projekt HELP a dálkové vzdělávací semináře prostřednictvím počítače (asi 13 lekcí) v příštím roce, je nutná aktivní znalost angličtiny. Účastník bude jednou týdně, ve vymezeném čase přes počítač komunikovat s odborníkem v Radě Evropy, který bude postupovat podle předem známé struktury a příručky (ta bude v příštím roce k dispozici i v češtině). Tato příručka se nyní v obecné podobě dokončuje v Radě Evropy, její verze v národních jazycích budou přizpůsobeny místní situaci, pokud jde o typické vady podávaných stížností i projednaných případů.
Jakmile získáme o projektu HELP další, podrobnější informace, zájemci je naleznou na webových stránkách Komory a v Bulletinu advokacie.

Odbor mezinárodních vztahů ČAK

 

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi