Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Kompletní záznam a podklady k tiskové konferenci ČAK o odměnách advokátů v soudním a exekučním řízení

Vážené advokátky a vážení advokáti!

Již déle než rok jsme v některých médiích napadáni pro výši advokátních odměn v soudním a exekučním řízení.

K této populistické kampani, v níž se média stavějí zcela zásadně jen na stranu „nebohých dlužníků“, se v posledním měsíci přidala i obecně prospěšná společnosti Člověk v tísni, respektive její analytik Daniel Hůle.
Ten 25. 5. 2012 v Hospodářských novinách publikoval zcela mylnou „analýzu“ a výpočty, které naprosto hrubě zkreslily možné odměny advokátů.


 „analýza“ D. Hůleho publikovaná v HN


Vzhledem k tomu, že advokacii a Českou advokátní komoru posléze napadl i ve vysílání Radiožurnálu (13. 6.2012), kde hovořil i o jednoznačném selhání České advokátní komory v kultivaci přístupu k etice ve vztahu advokáta k dlužníkovi a o tom, že největším problémem v exekučním řízení dnes nejsou odměny exekutorů, ale advokátů…, rozhodlo vedení České advokátní komory, že pro média připraví tiskovou konferenci s podklady, jak odměny advokátů v soudním a exekučním řízení skutečně vypadají.

Tisková konference za účasti předsedy ČAK JUDr. Martina Vychopně, předsedy odborné sekce ČAK pro tarif JUDr. Vladimíra Papeže a člena odvolací kárné komise ČAK JUDr. Tomáše Sokola (připravil statistické podklady za 15 let o tom, jak v praxi AK Brož &Sokol & Novák skutečně vypadalo a vypadá vymáhání pohledávek) proběhla dne 28. 6. 2012 ve školicím a vzdělávacím centru ČAK v kinosále paláce Dunaj.




Česká televize, její program ČT 24, se rozhodla vysílat tuto tiskovou konferenci živě, s čímž jsme mohli jedině souhlasit, protože máme zájem na tom, aby se naše přesné a ověřené informace dostali k co nejširšímu okruhu veřejnosti.

Naším velkým překvapením následně bylo to, že odvysílala bohužel jen část konference - jen tu úvodní - než jsme se dostali k podrobnému vysvětlení některých údajů.

Ještě větším a nemilým překvapením bylo, že k následnému okomentování naší konference si ČT 24 pozvala do studia analytika Daniela Hůleho z Člověka v tísni. Snažili jsme se Českou televizi přesvědčit, že v tom případě půjde o neobjektivní a nevyvážené komentování, že můžeme očekávat, že pan Hůle nás jen opětovně nařkne a sdělí, že lžeme, což se také skutečně stalo.

ČT 24 naši nabídku, že do studia dorazí dr. Vychopeň či dr. Sokol a budou s D. Hůlem společně vše rozebírat, neakceptovala s tím, že svůj přístup za vyvážený a objektivní považuje.  Že přece bude odvysílána naše tisková konference….

Jak jsme zjistili a již výše konstatovali, bohužel, nebyla ani odvysílána celá. Zato pan Hůle prostor dostal dostatečný...

Pod tímto sdělením naleznete i ve dvou přílohách kompletní prezentace, s nimiž byla média seznámena.

vedení ČAK

 

Náklady soudního a exekučního řízení; odměny advokátů, pdf 139kB
15letá statistika vymáhání pohledávek v AK Brož & Sokol & Novák, pdf 115kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi