Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vyhlášení výběrového řízení pro kandidáty na funkci soudce Tribunálu v rámci Soudního dvora Evropské unie

Ministerstvo spravedlnosti (dále jen „ministerstvo“) na základě usnesení vlády ze dne 13. července 2011 č. 525 vyhlašuje výběrové řízení na kandidáty na funkci soudce Tribunálu v rámci Soudního dvora Evropské unie

Požadavky na osobu kandidáta
Kandidát na funkci soudce musí:

a) být státním občanem České republiky,

b) být bezúhonný,

c) mít vysoký morální charakter,

d) mít ukončené vysokoškolské magisterské právnické vzdělání,

e) mít právní praxi po dobu nejméně deseti let (v této souvislosti upozorňujeme, že výbor zřízený podle článku 255 Smlouvy o fungování Evropské unie, který posuzuje vhodnost kandidátů na funkci soudce Tribunálu Soudního dvora, je toho názoru, že kandidát na tuto funkci by měl mít alespoň 15 let právní praxe na vyšší pozici (viz zpráva o činnosti tohoto výboru)

f) skýtat záruky nezávislosti a nestrannosti  při výkonu funkce soudce po případném  jmenování ,

g) mít dostatečné znalosti práva Evropské unie, zejména judikatury Soudního dvora Evropské unie,

h) aktivně ovládat francouzský jazyk,

i) aktivně ovládat další z úředních jazyků Evropské unie mimo svůj mateřský jazyk.

Náležitosti kandidatur
Součástí předložených kandidatur musí být:
• podepsaný strukturovaný životopis a motivační dopis v českém jazyce;
• kopie občanského průkazu nebo jiného dokladu osvědčujícího státní občanství České republiky;
• ověřené kopie dokladů o dosaženém vzdělání a o získání akademických či vědeckých hodností;
• originál výpisu z rejstříku trestů, který není starší než dva měsíce,
• ověřenou kopii lustračního osvědčení, jakož i originál čestného prohlášení;
• originál prohlášení týkající se shromažďování a zpracovávání osobních údajů pro účely výběrového řízení.

Součástí kandidatury mohou být další dokumenty, které podle názoru kandidáta osvědčují splnění požadavků na kandidáta na funkci soudce (doklady o jazykových schopnostech, přehledy vědecké činnosti, doporučující dopisy apod.)

Předkládání kandidatur
Kandidatury předkládají jednotliví kandidáti ministerstvu, v obálce označené „Výběrové řízení na funkci soudce Tribunálu Soudního dvora EU“.
Kandidatury je možno doručit buď osobně do podatelny ministerstva v jejích úředních hodinách (pondělí – pátek 7:45 – 16:15 hodin), nebo prostřednictvím provozovatele poštovních služeb na adresu Ministerstvo spravedlnosti, samostatné odd. mezinárodní spolupráce, Vyšehradská 16, 128 10   Praha 2.

Lhůta pro předložení kandidatur uplyne dne 15. srpna 2012 ve 24:00 hodin.
Kandidáti mohou být vyzváni k doplnění kandidatury nebo upřesnění skutečností v ní uvedených.

Další postup výběrového řízení
Kandidáti – s výjimkou těch, kteří zjevně nesplňují obligatorní požadavky na kandidáta na funkci soudce – budou komisí pro výběr kandidátů pozváni na ústní pohovor.

Komise vybere nejvhodnějšího kandidáta a prvního a druhého náhradníka. Ministr spravedlnosti předloží seznam osob sestávající z vybraného kandidáta a jeho náhradníků výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k projednání. Pro informaci předloží tento seznam výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu Parlamentu České republiky.

Po projednání v příslušných výborech Parlamentu ČR, předloží ministr spravedlnosti vládě ke schválení návrh vybraného kandidáta. Pokud vláda návrh vybraného kandidáta neschválí, výběrové řízení se opakuje. Schválený návrh vybraného kandidáta oznámí ministr  zahraničních věcí generálnímu sekretariátu Rady Evropské unie.

Kandidáti na funkci soudce, s výjimkou stávajících soudů Soudního dvora  EU , předstupují na neveřejné ústní slyšení před výborem zřízeným článkem 255 Smlouvy o fungování Evropské unie (viz Rozhodnutí Rady 2010/124/EU ze dne 25. února 2010 o pravidlech fungování výboru stanoveného v článku 255 Smlouvy o fungování Evropské unii).. 

Soudci a generální advokáti Soudního dvora jsou jmenováni vzájemnou dohodou vlád členských států Evropské unie na dobu šesti let. Dosavadní funkční období stávajícího českého soudce Tribunálu končí v srpnu 2013.
Další podrobnosti týkající se procesu výběru kandidátů jsou upraveny v Pravidlech pro výběr kandidátů na funkci soudce Soudního dvora Evropské unie. Která tvoří přílohu usnesení vlády ze dne 13. července 2011 č. 525. Postup výboru zřízeného podle článku 255 Smlouvy o fungování Evropské unie popisuje zpráva o činnosti tohoto výboru připojená k této výzvě. Případné dotazy týkající se výběrového řízení adresujte Samostatnému oddělení mezinárodní spolupráce (e-mail: soms@msp.justice.cz, tel. 221 997 927).

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi