Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Opakované sdělení MF ČR k zániku Střediska cenných papírů a k fungování Centrálního depozitáře cenných papírů


V Praze dne 26. dubna 2012

Vážení,

    s ohledem na skutečnost, že některé soudy, státní zástupci, Policie ČR, notáři, exekutoři, insolvenční správci, advokáti a likvidátoři obchodních společností stále zasílají svá usnesení, dotazy a pokyny do centrální evidence cenných papírů již neexistujícímu Středisku cenných papírů, dovoluji si Vás informovat, že Středisko cenných papírů přestalo vést evidenci cenných papírů již ke 2. červenci 2010, jak ostatně Ministerstvo financí oznámilo svým sdělením č. 234/2010 Sb., uveřejněným v částce 80 Sbírky zákonů dne 28. července 2010. Předmět činnosti Střediska cenných papírů byl spolu s veškerými evidencemi cenných papírů převeden na základě zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ke  2. červenci 2010 na Centrální depozitář cenných papírů, a. s., (dále jen „centrální depozitář“)

    Z výše uvedeného důvodu je nutno, aby se subjekty oprávněné vyžadovat informace podle § 115 zákona o podnikání na kapitálovém trhu obracely na centrální depozitář, a to nejlépe prostřednictvím informačního systému ISB (www.eisb.cz), vytvořeného za existence Střediska cenných papírů a převzatého centrálním depozitářem právě za účelem rychlejšího a levnějšího dotazování orgánů státní správy, zejména notářů, exekutorů, soudů, orgánů činných v trestním řízení a správců daně. Ostatní subjekty, které nejsou oprávněny dle § 115 zákona o podnikání na kapitálovém trhu (likvidátoři obchodních společností, advokáti jednající v zastoupení majitele účtu, apod.), by se měly na centrální depozitář obracet prostřednictvím jeho účastníků.

    Pokud jste výše uvedené sdělení Ministerstva financí již vzali na vědomí a komunikujete s centrálním depozitářem, považujte, prosím, tuto informaci, jejíž hromadné rozeslání jsme považovali ohledem na řádné fungování státní správy za nezbytné, za nadbytečnou.

 

 

S pozdravem

Ing. Radek Urban
náměstek ministra financí

 

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi