Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Zpráva předsedy ČAK JUDr. Martina Vychopně z jednání ústavně právního výboru PSP ČR (pozměňovací návrh k novele o. s. ř.)


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny projednal na svém pravidelném zasedání ve středu 4. 4. 2012 pozměňovací návrh poslanců k návrhu novely občanského soudního řádu, jehož podstatou bylo to, aby v určitých typech sporů s hodnotou do 10.000,-Kč nebyla účastníkovi, který měl ve sporu úspěch, přiznána jedna ze složek náhrady nákladů řízení, a to odměna advokáta.

O tomto návrhu vás ČAK již dříve informovala v News ČAK a zveřejnila k návrhu své oficiální odmítavé stanovisko na webu ČAK – více ZDE. Jednání ÚPV PSP ČR jsem se za ČAK osobně účastnil a předkládal jeho členům naše argumenty.

Po obsáhlé diskusi výbor pozměňovací návrh zamítl.

Podle mého názoru tím však celá věc nekončí. Předkladatelé návrhu se netají tím, že se pokusí návrh prosadit jinou cestou, již avizovali, že ho předloží ve druhém čtení… Nelze rovněž nevidět to, že za návrhem stojí snaha některých nevládních neziskových organizací proniknout na trh právních služeb.

Ujišťuji vás, že i nadále budeme tuto zákonodárnou iniciativu, proti níž se postavila krom ČAK i Soudcovská unie ČR, Exekutorská komora ČR a samotné Ministerstvo spravedlnosti ČR, pečlivě sledovat.

JUDr. Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi