Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko ČAK k pokusu znevýhodnit účastníky řízení zastoupené advokáty

Vážené dámy, vážení pánové!

České advokátní komoře byl postoupen neoficiální cestou pozměňovací návrh k novele občanského soudního řádu předložené vládou (tisk 537), která má být projednána v ÚPV Sněmovny Parlamentu ČR dne 4. 4. 2012. Tento pozměňovací návrh mimo jiné doplňuje § 144 o. s. ř. o další případy, kdy účastníci řízení nemají právo na náhradu nákladů řízení.

Pokud nejde o pouhý aprílový žert a pozměňovací návrh byl nebo bude skutečně předložen, pak se jedná o jeden z nejvážnějších zásahů do práv účastníků řízení.

Zatímco se s obchodováním s bagatelními pohledávkami již vypořádala moc výkonná (změnou vyhlášky ministerstva spravedlnosti č. 484/2000) i moc soudní (nález Ústavního soudu sp. zn. ÚS 3923/2011 ze dne 29. 3. 2012), byť s jistými nedokonalostmi, moc zákonodárná by se s tímto problémem vypořádala vskutku kuriózně.

Stát zcela rezignoval v boji s drobnou kriminalitou a skutečnost, že velké procento lidí zcela bezostyšně okrádá své spoluobčany, neplatí jízdné, spotřebované energie, veřejné služby apod. je toho důkazem. Nepříznivé statistiky se změnily drobnou úpravou zákona (o tom, co je škoda tvořící hranici mezi beztrestností, přestupkem a trestným činem). Dodavatelé, kteří své služby poskytují ve velkém, tak mají dvě možnosti. Buď budou pohledávky vymáhat, nebo je odepíší a ztrátu zaplatí ve zvýšených cenách ti poctiví. Vedle solidarity se starými a nemocnými se zavádí i solidarita se zloději a neplatiči.

Jediným postihem nepoctivců byl postih v oblasti civilněprávní, kdy vedle dluhu platili i náhradu nákladů řízení. Odbourání takového postihu bude jasným signálem k tomu, že nepoctivcům krom toho, že budou platit maximálně to, co je jejich povinností, nic nehrozí a navíc mají šanci, že se na ně nepřijde (černí pasažéři), nebo se věřiteli nebude chtít dluh vymáhat. Vrací se tak socialistické heslo: „Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu.“

Právo na náhradu nákladů řízení neupíraly ani občanské soudní řády platné za doby totality, t. j. zákon č. 142/1950 Sb. (§ 129), ani současný o.s. ř. ve znění od r. 1963 do roku 1989 (§ 142 a násl.), přičemž i v té době se přiznávala náhrada nákladů vynaložených na zastoupení advokátem.

Pokud účastník nebude mít naději na přiznání náhrady nákladů řízení, nebude své nároky uplatňovat, neboť vedle již existující pohledávky se jeho výdaje zvýší o odměnu a hotové výdaje advokátovi. Tím je v podstatě účastníku odpíráno nejen ústavní právo na zastupování (čl. 36, odst. 1 LZPS), ale i právo na soudní ochranu (čl. 37, odst. 2 LZPS).

Argumentace, s níž je pozměňování návrh podáván, je zcela nepřípadná.

Odůvodnění pozměňovacího návrhu nevychází ze žádných relevantních rozborů ani statistik, nýbrž z novinových článků a několika soudních případů zabývajících se tzv. hromadnými žalobami. Zcela nepodložené tvrzení je v tom, že tzv. bagatelní pohledávky jsou pohledávkami, v jejichž fakticitě a právní povaze není spor. Srovnávání se zahraničními úpravami zůstává toliko v rovině tvrzení.

Jestliže cílem pozměňovacího návrhu má být odbřemenění justice tak, že nároky věřitelů nebudou uplatňovány a tím soudům se ulehčí, pak bude zřejmé, že stát rezignuje na ochranu práv a oprávněných zájmů svých občanů a právnických osob i v civilně právní oblasti.

Česká advokátní komora věří, že případný pozměňovací návrh nebude Sněmovnou Parlamentu ČR přijat.



V Praze dne 3. 4. 2012

JUDr. Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory
JUDr. Ladislav Krym, tajemník České advokátní komory


Úplné znění poslaneckého pozměňovacího návrhu včetně odůvodnění, doc 95kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi