Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Česká advokacie učí albánské kolegy

P r a h a - V rámci projektu Rady Evropy "Podpora a rozvoj právnických profesí v Albánii" přicestovala v neděli do Prahy na pracovní návštěvu delegace pěti albánských advokátů - představitelů Albánské advokátní komory. Za finanční podpory Rady Evropy u nás budou do soboty albánští kolegové sbírat zkušenosti, jak profesionalizovat chod Komory a jejich orgánů.

"Je nám ctí šířit principy evropského práva a advokacie do jižní a jihovýchodní Evropy", zahájil v pondělí jednání v Kaňkově paláci místopředseda představenstva ČAK JUDr. Martin Vychopeň. Ve svém vystoupení shrnul nejnovější dějiny české advokacie. JUDr. Petr Poledník, člen představenstva ČAK referoval o podmínkách přijetí do advokacie, JUDr. Jan Syka o advokátní etice a kárném řízení a JUDr. Daniela Kovářová o vzdělávání koncipientů a školení advokátů.

Generální tajemník Albánské advokátní komory Virgjil Karaja nám připomněl neradostný osud albánské advokacie za totalitního režimu. Albánští advokáti dopadli totiž nejhůře ze všech advokacií v celém socialistickém bloku. V roce 1967 bylo totiž v Albánii rozhodnuto o zrušení advokacie jako profese. Až v roce 1990 se začalo dařit advokacii obnovovat a tento proces trvá dodnes. Advokátní komora dosud např. sídlí jen v jedné pronajaté místnosti v budově ministerstva spravedlnosti, nemá pevně strukturovanou organizaci... Albánští kolegové přijeli do Prahy hledat nejúčelnější model fungování stavovské samosprávní organizace. Zajímá je každodenních chod kanceláře Komory, její struktura a jednotlivé odbory, výkon kárné pravomoci atd.

Během svého pobytu v ČR navštíví i Vazební věznici v Praze-Pankráci, seznámí se s chodem práce advokátní kanceláře a s prácí se spisy, zúčastní se hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 9, navštíví pracoviště Katastrálního úřadu.

Albánská advokátní komora ústy svých zástupců vyjádřila přání, aby kontakty mezi oběma Komorami byly četné a oboustranné.

tisková mluvčí ČAK
Iva Chaloupková

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi