Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

K hlasování o problematice smluv o převodech nemovitostí v novém OZ (§ 552)

Česká advokátní komora občas čelí kritice advokátů (většinou neoprávněné), že v legislativě pro advokáty nic nedělá případně tak činí nedostatečně.

V této souvislosti je třeba podotknout, že to není Česká advokátní komora, která by měla zákonodárnou iniciativu, či dokonce jakékoliv pravomoci při přijímání zákonů a dalších právních předpisů.

Kolegové advokáti jistě postřehli, že v těchto dnech Sněmovna Parlamentu ČR hlasovala o přijetí nového občanského zákoníku. Při té příležitosti byl projednáván i návrh vzešlý z poslanecké iniciativy, aby smlouvy o převodech nemovitostí a dalších věcných právech sepisovali pouze notáři a advokáti (§ 552). Tento návrh ve třetím čtení sněmovny neprošel o pár hlasů.

V současné době je ve sněmovně celkem 15 poslanců advokátů, advokátních koncipientů či bývalých advokátů. Z nich pro návrh hlasovalo 8, proti 4, 2 se zdrželi a 1 nebyl přítomen hlasování.

Kdo a jak konkrétně ve sněmovně hlasoval, je možné zjistit na ZDE.

Jestliže ve sněmovně uvedený návrh neprošel o pár hlasů, lze konstatovat, že neprošel i díky některým poslancům advokátům (7 z nich pro návrh nehlasovalo). Komora přitom, ačkoli sama tento návrh nepředkládala, poskytla poslancům advokátům dostatek argumentace pro přijetí (ZDE) .


vedení ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi