Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pobočka Komory v Brně: První etapa dokončena!

Zákon č. 284/2004 stanovil České advokátní komoře povinnost zřídit své druhé sídlo – pobočku v Brně. Novela občanského soudního řádu – zákon č. 555/2004 pak vymezil působnost této pobočky.

Tyto zákonné povinnosti nebyly však pro vedení Komory žádným překvapujícím požadavkem. Naopak, Komora sama měla v plánu pobočku v Brně co nejdříve zřídit, a dílo se opravdu záhy zdařilo.

 

Půl roku od podpisu smlouvy na pronájem prostor pro vznik pobočky – 14. října 2005 Česká advokátní komora hlásí: Splněno! Tedy, sídlo pobočky v Brně zrekonstruováno, vybaveno nábytkem, připraveno k napojení telefonní a počítačové sítě, k dobudování knihovny a seminární místnosti, zkrátka připraveno v lednu 2006 začít kompletně sloužit veřejnosti.

 

Pobočka České advokátní komory se sídlem v Brně nalezla útočiště v jednom z nejkrásnějších domů starého Brna – v Kleinově paláci z poloviny 19. století, který se nachází na náměstí Svobody. Ve třetím patře bude k dispozici 5 místností, recepce, 2 kuchyňky a sociální zařízení. Toto patro je kompletně zrekonstruováno a stávající pracovnice pobočky ho již zabydlují. Kromě recepce zde sídlí sekretariát ředitele/ředitelky pobočky, pracovna ředitele/ředitelky, malá zasedací místnost (pro eventuální zasedání představenstva Komory a další jednání s menším množstvím účastníků), zasedací místnost pro jednání kárných senátů či zkušební komise a kancelář matriky.

Ve čtvrtém patře čeká na dokončení knihovna, archiv, seminární místnost pro cca 50 účastníků, pracovna lektorů a sociální zařízení.

Stavební úpravy jsou dílem Ing. arch. Hynka Maňáka, o interiér a jeho vybavení se postarala firma SDA architekti v čele s Ing. arch. Šárkou Daňkovou (z její dílny pochází též vybavení a interiér Paláce Dunaj – Školicího centra ČAK v Praze).

 

Kompetence pobočky ČAK v Brně vyplývají z výše zmíněného zákona a v návaznosti  by měly být upraveny  novelou organizačního řádu Komory schvalovanou na nadcházejícím sněmu. Zaměstnanci pobočky povedou agendu určování advokátů k poskytování právních služeb, matriční agendu pro evropské advokáty a advokáty se sídlem v obvodu krajských soudů v Brně a Ostravě a pro jejich advokátní koncipienty. Budou plnit i další úkoly svěřené pobočce v souladu s právními a stavovskými předpisy příslušnými orgány Komory. Seminární místnost bude využívána pro organizování školicích a vzdělávacích akcí v Brně. V současné době zaměstnává pobočka ČAK Brno čtyři pracovnice: ředitelku pobočky JUDr. Marii Snášelovou, vedoucí matriky JUDr. Irenu Schejbalovou a dvě asistentky ředitelky. Funkčně je ředitelka pobočky podřízena tajemníkovi Komory.

 

Při slavnostním neoficiálním otevírání pobočky předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek zdůraznil, že v dnešní době je důležité, aby se advokacie důstojně prezentovala v důstojném prostředí, pokud si chce budovat důstojnou pověst a renomé ve společnosti. Právě otevíraná pobočka je vlastně třetím palácem, kde advokacie sídlí: Kaňkův palác – hlavní sídlo Komory v Praze, Palác Dunaj – Školicí a vzdělávací centrum ČAK v Praze a nyní tedy i Kleinův palác v Brně. O tom, že pobočka bude dobře sloužit – především moravským advokátům – vyjádřil své přesvědčení i náměstek ministra spravedlnosti JUDr. Roman Polášek, který se přijel do Kleinova paláce také podívat. A jak přiznal, hlavně proto, že sám je advokát, i když v tuto chvíli „zapůjčený“ státnímu orgánu.

Přání dobrého fungování pobočky při příležitosti jejího otevírání vyslovili i JUDr. Jan Brož, místopředseda ČAK a členové představenstva  JUDr. Petr Poledník a JUDr. Milan Kyjovský, oba působící právě v Brně.



Na snímku nahoře zleva: JUDr. Roman Polášek, náměstek ministra spravedlnosti, JUDr. Petr Poledník, člen představenstva ČAK, JUDr. Vladimír Jirousek, předseda ČAK a JUDr. Milan Kyjovský, člen představenstva ČAK při slavnostním otevírání pobočky. 
Na snímku níže pracovnice pobočky České advokátní komory v Brně.





Nově zrekonstruované prostory pobočky ČAK v Brně - Kleinově paláci.

–icha–

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi