Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Poslední verze návrhů rekodifikace soukromého práva

Ministerstvo spravedlnosti po více než deseti letech prací znovu dokončilo návrhy nového občanského zákoníku (NOZ), zákona o obchodních korporacích (ZOK) a zákona o mezinárodním právu soukromém (ZMPS).

Ve dnech 28.–30. dubna 2011 proběhlo výjezdní zasedání Legislativní rady vlády a její komise pro soukromé právo v Kroměříži. Přes padesát nejlepších expertů tam provedlo poslední revizi textu všech návrhů před jejich předložením vládě. Tyto poslední verze návrhů lze získat na internetových stránkách ministerstva spravedlnosti, a to návrh nového občanského zákoníku ZDE, zákona o obchodních korporacích ZDE a zákona o mezinárodním právu soukromém ZDE.

Vláda by měla schválit rekodifikaci soukromého práva v průběhu května jako jeden reformní celek tří navzájem provázaných zákonů. Stane-li se tak, Poslanecká sněmovna dostane návrhy na stůl v prvním čtení ještě na poslední předprázdninové schůzi v červnu tohoto roku. Cílem předkladatelů je dokončení legislativního procesu rekodifikace soukromého práva do konce tohoto roku, s pracovním termínem nabytí účinnosti od 1. ledna 2013.

Nahradit se jimi má stávající občanský zákoník a ZMPS z let 1964 a 1963 a stávající obchodní zákoník. Nový název zákona o obchodních korporacích odpovídá koncepci výhradní úpravy práva obchodních společností a družstev. Obecná část závazkového práva i všechny smluvní typy mají být nově upraveny pouze v občanském zákoníku.

Projekt rekodifikace soukromého práva v České republice se nyní dostává do fáze politického projednávání, kterou zažil již před dvěma lety těsně před pádem Topolánkovy vlády.

Návrhy tehdy vláda schválila a stihla je ještě předložit Poslanecké sněmovně v pátém volebním období jako sněmovní tisky č. 835–837. Bohužel, rozvrat politické scény a praktická nefunkčnost sněmovny způsobily, že návrhy nebyly zařazeny na program jednání.

Po volbách v červnu 2010 a návratu ministra spravedlnosti JUDr. Jiřího Pospíšila na ministerstvo spravedlnosti se práce na rekodifikaci znovu rozeběhly. Byla obnovena spolupráce s hlavními autory návrhů, prof. Dr. JUDr. Karlem Eliášem a doc. JUDr. Michaelou Zuklínovou, CSc. (OZ), doc. JUDr. Bohumilem Havlem, Ph. D. (ZOK) a prof. JUDr. Zdeňkem Kučerou, DrSc. (ZMPS). Rekodifikační komise pod vedením JUDr. Miloše Tomsy, CSc., byla posílena o některé perspektivní akademiky mladší generace a zástupce stavů, zejména z advokacie.

Hlavní změnou, k níž došlo oproti předchozí verzi, je zapracování materie vlastnictví bytů, která je dnes upravena v samostatném zákoně č. 72/1994 Sb., do návrhu nového občanského zákoníku. Další změny reagují na novinky v judikatuře (např. nález Ústavního soudu k popírání otcovství), v evropském právu i na posuny v názorech členů rekodifikační komise vyvolaných intenzivní diskusí v připomínkovém řízení.

Připomínkové řízení v zimě tohoto roku bylo koncipováno nejen jako klasické meziresortní a vnitroresortní s oslovením soudů, ale zároveň i veřejné. Účastnilo se jej i množství zájmových organizací od profesních organizací, přes obchodní sféru až po neziskové organizace. Za množství podnětných připomínek lze poděkovat zejména České advokátní komoře, která navíc od ledna věnuje rozsáhlý prostor Bulletinu statím z nového občanského zákoníku, týmu vědeckých pracovníků Centra právní komparatistiky Právnické fakulty UK v Praze vedeného prof. JUDr. Lubošem Tichým, CSc., České bankovní asociací, Americké obchodní komoře, advokátní kanceláři Kocián, Šolc, Balaštík a mnoha dalším.

Mgr. František Korbel, Ph.D., náměstek ministra spravedlnosti a místopředseda Legislativní rady vlády

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi