Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sdělení tajemníka České advokátní komory k žádostem absolventů zahraničních vysokých škol o zápis do seznamu advokátních koncipientů

V současné době Česká advokátní komora eviduje řadu žádostí absolventů zahraničních vysokých škol o zápis do seznamu advokátních koncipientů, aniž by tyto žadatele do seznamu zapsala, přičemž uvedené uchazeče ani nevyrozuměla, že je zapisovat nebude.
Důvodem, proč tito uchazeči nejsou dosud zapsáni, jsou pochybnosti ČAK o tom, že splňují podmínku pro zápis uvedenou v § 37 odst. 1 písm. b) zák. č. 85/1996 Sb., o advokacii v platném znění, zejména, zda získané vzdělání odpovídá rozsahem a obsahem obecnému vzdělání, které lze získat v magisterském studijním programu v oboru právo na vysoké škole v České republice, nebo dokonce zda získali právnické vzdělání na vysoké škole v zahraniční v souladu s právními předpisy pro studium na vysokých školách platnými v zemi v níž má sídlo zahraniční vysoká škola.
Důvodem, proč ČAK těmto uchazečům neodpovídá, že je do seznamu advokátních koncipientů nezapíše, je jednak existence ustanovení § 55b odst. 1 písm. a) ve spojení s § 37 odst. 2 zákona o advokacii, jednak to, že o zápisu (nezápisu) do seznamu advokátních koncipientů se nevydává žádné formální rozhodnutí, které by bylo třeba doručovat a konečně skutečnost, že ČAK stále hledá cesty, jak vzniklou otázku řešit tak, aby jejím postupem nevznikala uchazečům zbytečná újma.
Výkon advokacie představuje praktickou aplikaci práva s cílem chránit a prosazovat práva a oprávněné zájmy klientů. K tomuto cíli musí směřovat i příprava advokátních koncipientů během koncipientské praxe, v níž je advokátní koncipient pověřován advokátem vyřizováním záležitostí klientů a zastupováním klientů při jednotlivých úkonech právních služeb. Příprava advokátních koncipientů na budoucí povolání musí být směrována na generální praxi, neboť každý advokát může být soudem, případně jiným orgánem ustanoven k poskytnutí obhajoby nebo jiné právní služby, nebo ČAK k takové právní službě určen.
Protože jak ustanovení soudem, tak určení Komorou se týká především právních služeb na území České republiky a podle práva České republiky, je nezbytné, aby advokátní koncipient, připravující se na povolání advokáta, takové právo znal. K tomu je zaměřena i advokátní zkouška.
Na rozdíl od vysokých škol zaměření technického, medicínského, historického apod., vysoké školy vyučující obor právo, jsou zaměřeny převážně na právo vnitrostátní, případně právo mezinárodní. Z podaných žádostí a připojených dokumentů většinou nelze dovodit, že v zahraničí získané vzdělání rozsahem a obsahem odpovídá vzdělání poskytovanému tuzemskými právnickými fakultami. Někteří uchazeči dokonce absolvovali studium na tzv. pobočkách zahraničních vysokých škol v tuzemsku, kdy je sporný status těchto poboček. Představenstvo ČAK se dlouhodobě intenzivně zabývá řešením nastolených otázek, naposledy na svém jednání v dubnu tohoto roku. Jako svůj poradní orgán zřídilo Výbor pro srovnávací přezkum právnického vzdělání získaného v zahraničí, v němž jsou vedle advokátů zastoupeni významní pedagogové tuzemských právnických fakult. V měsíci květnu se koná společné zasedání představenstev České a Slovenské advokátní komory, na němž jedním z bodů je zařazena i otázka uznávání vzdělání získaného ve druhém státě. Po jednání by pak představenstvo ČAK mělo vydat závěrečné stanovisko. Není ani vyloučeno, že představenstvo ČAK doporučí uchazečům doplnění vzdělání studiem platného českého práva alespoň v základních předmětech zkoušených na tuzemských právnických fakultách u státních závěrečných zkoušek, a to např. formou mimořádného studia těchto předmětů zakončeného zkouškou.

JUDr. Ladislav Krym,
tajemník České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi