Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ke sdělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve věci advokátních talárů

Vážení kolegové advokáti a vážené kolegyně advokátky,


na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obrátil jeden náš kolega advokát, který zpochybnil rozhodnutí představenstva ČAK udělit licenci z důvodu zachování jednotnosti materiálu, střihu a provedení advokátního taláru jen jednomu dodavateli – výrobci, který vzešel z regulérního výběrového řízení (pro jehož objektivitu si ČAK nechala zpracovat odborný posudek v Textilním zkušebním ústavu v Brně, který je znaleckým ústavem v tomto oboru).
Po předložení dokladů a argumentů ČAK v této záležitosti dospěl ÚOHS k názoru, který tlumočil ve svém sdělení České advokátní komoře. Toto sdělení bylo v Hospodářských novinách dne 12. 4. 2011 interpretováno tak, že prý byla Komora pokárána a že pochybila. 


Vedení ČAK s touto interpretací nesouhlasí, ČAK nebyla úřadem žádným způsobem za zvolený postup sankcionována ani potrestána pokutou či jiným opatřením. Naopak, v závěru sdělení se ÚOHS s postupem ČAK ztotožnil a konstatoval, že: …“časové a objemové podmínky počáteční fáze plnění zákonné povinnosti nosit talár objektivně ospravedlňují postup ČAK.“


ČAK bude do budoucna uvažovat a jednat o tom, že průmyslový vzor advokátního taláru, jehož je výhradním vlastníkem, poskytne za určitý poplatek těm advokátům, kteří si nezvolí stávajícího dodavatele. S návrhem tohoto postupu je ÚOHS srozuměn.
Úplné znění Sdělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže najdete v příloze.


vedení ČAK

Sdělení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pdf 1782kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi