Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Na půdě ČAK se debatovalo na téma nezávislosti státního zastupitelství

Dne 22. února 2011 se ve Školicím a vzdělávacím centru ČAK v paláci Dunaj v rámci cyklu „Diskutujte s těmi, kteří zákony skutečně aplikují“ konalo další ze setkání právnické veřejnosti s novináři, tentokráte na téma „Má být státní zastupitelství závislé či nezávislé? Je státní zástupce prodlouženou rukou vlády?“

Za právnickou veřejnost se setkání účastnili JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D., náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem a prezidentka Unie státních zástupců, JUDr. Filip Melzer, LL.M., Ph.D., náměstek ministra spravedlnosti, sekce justiční, a JUDr. Jiří Císař, předseda sekce pro právo trestní ČAK. Moderátorem akce byl jako obvykle předseda výboru pro vnější vztahy ČAK JUDr. Václav Vlk.

Debatující se shodli, že nezávislost státního zástupce nelze pojímat ve stejném smyslu, jako nezávislost soudce, neboť státní zastupitelství není soudní orgán, ale součást moci výkonné s vertikální řídící strukturou. Pokládají ale za nepřípustné, aby bylo státní zastupitelství politickým nástrojem konkrétní exekutivy, proto se vyslovili pro záruky nezávislosti státního zastupitelství jako instituce.

Podle Lenky Bradáčové je nepochybně v moci politiků – poslanců definovat, které jednání je trestné a určit výši sazeb, je v pravomoci exekutivy například prosazovat vzdělávání policistů i státních zástupců v určitých oblastech v souladu s prioritou vlády, není ale možné, aby vláda řekla, že některé trestné činy se stíhat nebudou.

Jak zdůraznil náměstek Melzer, Česká republika hledá vyvážený systém, ve kterém na jedné straně budou politici jako nositelé legitimity odpovědni za jmenování vedoucích představitelů státního zastupitelství, na straně druhé ale bude státní zastupitelství fungovat co nejdále od přímého vlivu mocenských elit.

„Hlavu státního zastupitelství by měl jmenovat někdo politicky odpovědný, tento jmenovaný funkcionář by pak ale měl mít poměrně široké záruky nezávislosti, tedy jasně danou délku mandátu a přesně stanovené podmínky odvolatelnosti,“ uvedl Melzer.

ivac

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi