Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Novela obchodního zákoníku - formuláře pro zápis do obchodního rejstříku

Zákonem č. 216/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 189/1994 Sb., o vyšších soudních úřednících, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů, byla s účinností od 1. července 2005 změněna část první hlava III obchodního zákoníku, obsahující úpravu obchodního rejstříku. V rámci této úpravy byla mimo jiné stanovena povinnost podávat návrhy na zápis, změnu nebo výmaz zápisu v obchodním rejstříku pouze na formulářích, které vyhláškou stanoví Ministerstvo spravedlnosti.

Příslušné ustanovení obchodního zákoníku pro informaci uvádíme

HLAVA III
OBCHODNÍ REJSTŘÍK

§ 32

(1) Návrh na návrh na zápis lze podat pouze na formuláři; podpis musí být úředně ověřen.

(2) Návrh na zápis musí být doložen listinami o skutečnostech, které mají být do obchodního rejstříku zapsány, a listinami, které se zakládají do sbírky listin.

(3) Návrh na zápis zapisovaných údajů musí být podán bez zbytečného odkladu po vzniku rozhodné skutečnosti.

(4) Ministerstvo spravedlnosti stanoví vyhláškou závazné formuláře na podávání návrhů na zápis a seznam listin (příloh), které se k návrhům přikládají. Formuláře a seznam přikládaných listin Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup; tato služba nesmí být zpoplatněna.

(5) Povinnost podat návrh na zápis na formuláři podle odstavce 1 neplatí pro řízení týkající se státních podniků, právnických osob veřejného práva zřízených zvláštním právním předpisem a v případech, kdy se zápis provádí nebo mění z úřední povinnosti.

§ 33

(1) Návrh na zápis lze podat v listinné nebo elektronické podobě; to platí obdobně pro dokládání listin prokazujících skutečnosti uvedené v návrhu a listin zakládaných do sbírky listin.

(2) Návrhy v elektronické podobě může podávat pouze osoba podepsaná zaručeným elektronickým podpisem podle zvláštního právního předpisu.

(3) Návrhy a listiny uchovává rejstříkový soud pouze v elektronické podobě, ledaže to charakter takového návrhu nebo listiny neumožňuje. Návrhy a listiny doručené v listinné podobě převede rejstříkový soud bez zbytečného odkladu do elektronické podoby.

(4) Ministerstvo spravedlnosti vyhláškou stanoví způsob převedení listin do elektronické podoby, jakož i způsob nakládání s převedenými listinami. Rovněž může vyhláškou stanovit, které návrhy na zápis a listiny lze podávat pouze v elektronické podobě.

* * *

Závazné formuláře podle shora uvedeného ustanovení § 32 odst. 4 obchodního zákoníku vydalo Ministerstvo spravedlnosti jako přílohu 1 až 14 vyhlášky č. 250/2005 Sb., o závazných formulářích na podávání návrhů na zápis do obchodního rejstříku, která nabývá účinnosti rovněž 1. července 2005.

Všechny formuláře jsou v současné době přístupné na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti (www.justice.cz) v rubrice „Obchodní rejstřík“ - „Formuláře pro podání a další informace“, ze kterých je možno stáhnout formuláře podání (PDF), návody na vyplnění formulářů (PDF) a seznam příloh (RTF), které je nezbytné předložit soudu společně s příslušným formulářem.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje zveřejnění formulářů pro zápis do obchodního rejstříku na svých webových stránkách tak, aby bylo možné též jejich interaktivní vyplňování.

Pokud se týká požadavku úředního ověření podpisu na návrhu, podávaném na formuláři na zápis do obchodního rejstříku (§ 32 odst. 1 obchodního zákoníku), Česká advokátní komora je toho názoru, že i v tomto případě lze použít ustanovení § 25a zákona o advokacii o prohlášení advokáta o pravosti podpisu, pokud formulář (který lze nepochybně považovat za listinu) vyplnil advokát a osoba, oprávněná k podání návrhu (§ 31 odst. 1 a § 34 obchodního zákoníku), vyplněný formulář před advokátem vlastnoručně podepsala. V takovém případě advokát postupuje podle § 25a zákona o advokacii a usnesení představenstva ČAK č. 9/2004 Věstníku, kterým se stanoví podrobnosti o povinnostech advokáta při činění prohlášení o pravosti podpisu a při vedení evidence o těchto prohlášeních, ve znění pozdějších stavovských předpisů.

Legislativní odbor

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi