Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Ohlédnutí za oslavami k 15. výročí fungování svobodné advokacie v ČR


 Uf, tak to máme úspěšně za sebou. Tak nějak jsme si oddechli my všichni, pracovníci Komory, hned zrána při pondělku třiadvacátého května. Předchozí pátek večer totiž vyvrcholil týdenní maratón oslav, které jsme od A do Z připravovali a organizovali. A doufáme, že ke spokojenosti všech hostů i advokátů, kteří se zúčastnili.

 

Smyslem oslav bylo připomenout stavu advokátnímu i veřejnosti, že česká advokacie tu od července 1990 (přijetí zákona č. 128/1990 Sb., o advokacii) funguje po 42 letech nesvobody opět svobodně! A aby bylo pořádně co oslavovat, otevírala Česká advokátní komora při této příležitosti též své nové Školicí a vzdělávací centrum, které bude využíváno pro výchovu koncipientů a pro budoucí povinné celoživotní vzdělávání advokátů. Tedy: hned dvojnásobný důvod k oslavám!


 
Školicí a vzdělávací centrum ČAK

Od pondělí 16. do čtvrtka 19. května se v Paláci Dunaj (sídlo Školicího a vzdělávacího centra ČAK) na Národní třídě vystřídalo na 400 advokátů. Nejenže si prošli nově zrekonstruovaná dvě patra tohoto paláce, v němž kromě přednáškové auly a dalšího menšího přednáškového sálu sídlí ještě celý odbor matriky, odbor výchovy a vzdělávání, oddělení stížností a oddělení kárné, ale mohli diskutovat s předsedou ČAK JUDr. Vladimírem Jirouskem o aktuálních otázkách, které současnou advokacií hýbou. Každé odpoledne pak probíhaly přednášky. Jen namátkou: Soudní dvůr Evropské unie, jeho fungování a judikatura (přednášející prof. JUDr. Malenovský, prof. JUDr. Pelikánová), Aktuální problémy trestního řízení, judikatura, základní rysy novelizace (přednášející JUDr. Tomáš Sokol), Aktuální otázky občanského soudního řízení (JUDr. Ljubomír Drápal) a další.

 
Nesmíme zapomenout na večerní program.
Společenské setkání a raut v nově otevřeném Domě piva (v objektu restaurace a penzionu U Medvídků) byl součástí každého dne. Oficiální atmosféru vždy dobře uvolnilo vystoupení JUDr. Iva Jahelky, jehož písně a perličky ze soudních síní a policejních protokolů vyvolávaly salvy smíchu. Po zbytek večera pak náladu dodávala Jazz hudba pod vedením Borise Urbánka (autora advokátní hymny na motivy klavírního koncertu J. N. Kaňky).


 

JUDr. Ivo Jahelka

Páteční program pak měl vyloženě slavnostní ráz. Dopoledne se vedení Komory setkalo na historicky první tiskové konferenci s novináři. Jejich informace naleznete zde, stejně jako všechny podkladové materiály, statistiky a grafy, které se zase nacházejí v rubrice Tiskové zprávy.

Odpoledne přivítala přednášková aula „mimoadvokátní“ hosty i advokáty. Přednášejícími byli JUDr. Karel Čermák, JUDr. PhDr. Stanislav Balík, JUDr. Otakar Motejl, JUDr. Pavel Rychetský, JUDr. Jaroslav Bureš a čestný host – bývalý předseda Law Society of Ireland Mr. Gerard F. Griffin. Přednášková témata se týkala dějin advokacie, zařazení české advokacie do mezinárodních struktur, legislativy a vzdělávání advokátů, advokacie a ochrany práv občana, advokacie a ústavních práv. Mr. Griffin přítomné seznámil se systémem výchovy a vzdělávání advokátů v Irsku.

 


Odpolední přednáška vrcholných představitelů advokátního stavu

Večerní program, obdobný předchozím dnům, ozvláštnilo předávání historicky prvních ocenění těm advokátům, kteří se významným způsobem zasloužili o rozvoj advokátního stavu. Originální grafické listy s vyobrazením sídla České advokátní komory – Kaňkova paláce – a s osobním věnováním byly připraveny pro:

JUDr. Karla Čermáka

JUDr. Martina Šolce

JUDr. Luboše Tichého, CSc.

JUDr. Milana Skalníka

JUDr. Ing. Radovana Karase

JUDr. Lygii Snášelovou

JUDr. Otakara Motejla

JUDr. Pavla Rychetského

JUDr. PhDr. Stanislava Balíka

JUDr. Jiřího Nykodýma

JUDr. Dagmar Burešovou

JUDr. Jiřího Nováka

JUDr. Jiřího Klouzu – In memoriam

JUDr. Jana Štěpána – In memoriam

JUDr. Marii Snášelovou

JUDr. Jana Suka

a Mr. Gerarda F. Griffina.

 
Někteří jmenovaní převzali ocenění osobně, jiným bude předáno později, ocenění In memoriam převezmou rodinní příslušníci.

 

Všem oceněným ještě jednou gratulujeme!



JUDr. Karel Čermák přebírá ocenění za celoživotní přínos advokacii

 

-icha-

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi