Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Veřejná výzva k podávání kandidatur na jmenování soudců Soudu pro veřejnou službu Evropské unie

1. Rada rozhodnutím č. 2004/752/ES, Euratom [1] rozhodla o zřízení Soudu pro veřejnou službu Evropské unie. Tento soud, který se připojuje k Tribunálu Evropské unie a který má sídlo u posledně uvedeného orgánu, je příslušný rozhodovat v prvním stupni spory mezi Unií a jejími zaměstnanci na základě článku 270 Smlouvy o fungování Evropské unie, včetně sporů mezi každým orgánem nebo subjektem, které spadají do pravomoci Soudního dvora Evropské unie, a jeho zaměstnanci.

2. Soud pro veřejnou službu se skládá ze sedmi soudců, z jejichž středu je volen předseda. Jsou jmenováni na dobu šesti let; mohou být jmenováni opakovaně. Soudci jsou jmenováni Radou jednomyslným rozhodnutím po konzultaci s výborem složeným ze sedmi osob vybraných z řad bývalých členů Soudního dvora a Tribunálu Evropské unie a obecně uznávaných právníků. Tento výbor vydá svoje stanovisko k vhodnosti kandidátů na výkon funkce soudce Soudu pro veřejnou službu. Výbor připojí k tomuto stanovisku seznam kandidátů, kteří mají nejvhodnější zkušenosti na nejvyšší úrovni. Seznam musí obsahovat počet osob, který je roven alespoň dvojnásobku počtu soudců, kteří mají být jmenováni.

3. Postavení a obecné podmínky výkonu funkce soudců jsou stanoveny článkem 5 přílohy I Protokolu o statutu Soudního dvora Evropské unie. Jejich platy, důchody a náhrady jsou stanoveny nařízením Rady (ES, Euratom) č. 202/2005 ze dne 18. ledna 2005, kterým se mění nařízení č. 422/67/EHS, č. 5/67/Euratom o platových poměrech předsedy a členů Komise a předsedy, soudců, generálních advokátů a tajemníka Soudního dvora a předsedy, členů a tajemníka Soudu prvního stupně [2].

4. Vzhledem k tomu, že dne 30. září 2011 skončí mandát tří soudců Soudu pro veřejnou službu, zahajuje se výzva k podávání kandidatur na jmenování tří soudců na dobu od 1. října 2011 do 30. září 2017.

5. Z ustanovení článku 257 Smlouvy o fungování Evropské unie ve spojení s článkem 3 přílohy I Protokolu o statutu Soudního dvora Evropské unie vyplývá, že kandidáti na funkci soudce musí splňovat následující podmínky:
- poskytovat veškeré záruky nezávislosti,
- být způsobilí k výkonu soudcovské činnosti,
- mít občanství Unie.
Kandidáti jsou upozorňováni na skutečnost, že kromě těchto základních požadavků přihlédne výše uvedený výbor zejména ke způsobilosti kandidátů pracovat ve sboru v mnohonárodním a mnohojazyčném prostředí, jakož i k povaze, rozsahu a délce jejich zkušeností odpovídajících funkci, která má být vykonávána.

6. Kandidáti přiloží ke své kandidatuře životopis a motivační dopis, jakož i fotokopie osvědčujících dokladů.


Kandidatury se zasílají na následující adresu:
Generální sekretariát Rady Evropské unie

Výzva k podávání kandidatur pro Soud pro veřejnou službu
Bureau 20 40 GM 23
Rue de la Loi 175
1048 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIË

Kandidatury je třeba zasílat výhradně doporučeným dopisem, nejpozději do 23. července 2010 (rozhodující je datum na otisku poštovního razítka).
Pro zjednodušení postupu při vyřizování kandidatur se kandidáti žádají, aby životopis a motivační dopis zaslali rovněž elektronickou poštou, pokud možno jako dokument Word (nikoli jako dokument PDF) na tuto adresu:
cdstfp@consilium.europa.eu

Toto zaslání však nenahrazuje zaslání doporučeným dopisem a nemá žádný vliv na přípustnost kandidatur.

[1] Úř. věst. L 333, 9.11.2004, s. 7.
[2] Úř. věst. L 33, 5.2.2005, s. 1.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi