Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Výmaz exekutorského zástavního práva

V souladu s ust. § 69a zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) může od 1. listopadu 2009 exekutor, je-li to účelné pro provedení exekuce, na nemovitostech povinného zřídit exekutorské zástavní právo.

Katastrální úřady obdržely v období posledních týdnů řadu dotazů týkajících se zániku a výmazu exekutorského zástavního práva. K této problematice uvádím následující:

Exekutorské zástavní právo zaniká obvyklými způsoby zániku zástavního práva.
1. V případě vymožení pohledávky zaniká exekutorské zástavní právo zánikem pohledávky dle ust. § 170 odst. 1 písm. a) občanského zákoníku. Výmaz exekutorského zástavního práva z katastru nemovitostí se provede záznamem na základě potvrzení zástavního věřitele o zániku zástavního práva [§ 40 odst. 2 písm. b) vyhlášky č. 26/2007 Sb.] s náležitostmi dle ust. § 40 odst. 4 vyhl. č. 26/2007 Sb., v platném znění.
V případě, kdy exekutorské zástavní právo nevzniklo proto, že pohledávka, která měla být zástavním právem zajištěna, zanikla dříve, než exekuční příkaz nabyl právní moci, potvrdí tuto skutečnost zástavní věřitel; potvrzení o „nevzniku“ zástavního práva má náležitosti obdobné potvrzení o zániku práva podle § 40 odst. 4 vyhl.č. 26/2007 Sb. a zapisuje se rovněž záznamem.
2. Dojde-li ke zpeněžení nemovitosti, ke které bylo exekutorské zástavní právo zřízeno, v rámci jiného exekučního nebo vymáhacího řízení, pak toto zástavní právo zaniká právní mocí rozvrhového usnesení podle § 337h občanského soudního řádu. Výmaz se provede záznamem na základě vyrozumění exekutora o tom, která jednotlivá zástavní práva váznoucí na nemovitosti zanikla a která působí vůči vydražiteli. Vyrozumění by mělo mít náležitosti obdobné potvrzení o zániku práva dle ust. § 40 odst. 4 vyhl.č. 26/2007 Sb., v platném znění.
3. Je-li žádáno o výmaz exekutorského zástavního práva z titulu zastavení exekuce, v jejímž rámci bylo exekutorské zástavní právo zřízeno, pak poté, co exekutorské zástavní právo jako právní vztah mezi zástavním věřitelem a zástavním dlužníkem vzniklo, není jeho další trvání vázáno na existenci nařízené a trvající exekuce. Pro katastrální úřady je akceptovatelné usnesení o částečném zastavení exekuce v části, ve které je prováděna zřízením exekutorského zástavního práva, vydané v souladu s ust. § 69a odst. 2 exekučního řádu a § 338e odst. 2 občanského soudního řádu.

Kromě listin uvedených v předchozích odstavcích lze výmaz exekutorského zástavního práva provést záznamem dle ust. § 7 a násl. z.č. 265/1992 Sb., v platném znění, i na základě dalších listin, např.:
a) ohlášení insolvenčního správce o zániku zástavních práv zpeněžením majetkové podstaty podle § 299 odst. 3 insolvenčního zákona,
b) potvrzení dražebníka o nabytí vlastnictví ve veřejné dražbě nedobrovolné podle § 54 odst. 3 zákona o veřejných dražbách,
c) potvrzení vyvlastňovacího úřadu podle § 43 odst. 3 vyhl. č. 26/2007 Sb., v platném znění.
Závěrem uvádím, že usnesení o zrušení exekučního příkazu, kterým bylo zřízeno exekutorské zástavní právo, nemá zpětné účinky, proto nemůže nic změnit na v minulosti již nastalých účincích spočívajících ve vzniku zástavního práva. Toto usnesení tudíž může být podkladem pro výmaz exekutorského zástavního práva pouze v případě, kdy usnesení o zrušení exekučního příkazu nabylo právní moci dříve než jím rušený exekuční příkaz. K této situaci by však nemělo téměř dojít, neboť zástavní právo fakticky vůbec nevzniklo a v katastru by vůbec nemělo být zapsáno.

JUDr. Daniela Šustrová,
vedoucí kanceláře úřadu Katastrálního úřadu pro hlavní město Prahu

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi