Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČAK ve spolupráci se Soudcovskou unii uspořádala další setkání s novináři: tentokrát na soudcovská témata

Tentokrát ve spolupráci se Soudcovskou unii ČR uspořádala Česká advokátní komora dne 19. května 2010 již čtvrté setkání právnické veřejnosti s novináři v rámci cyklu „Diskutujte s těmi, kteří zákony skutečně aplikují“, a to na „soudcovská“ témata.
Debaty, která se konala na půdě Městského soudu v Praze a kterou jako obvykle moderoval předseda výboru pro vnější vztahy ČAK JUDr. Václav Vlk, se zúčastnila ministryně spravedlnosti JUDr. Daniela Kovářová, předseda České advokátní komory JUDr. Martin Vychopeň, prezident Soudcovské unie a předseda Okresního soudu v Žďáru nad Sázavou JUDr. Tomáš Lichovník a soudkyně Nejvyššího správního soudu a předsedkyně kárného senátu pro věci soudců Mgr. Daniela Zemanová.
Mezi poměrně obsáhle probíraná témata patřila otázka soudcovských platů a důchodů, jejich výše i vztahu výše těchto platů k soudcovské nezávislosti, a také otázka soudcovské samosprávy a s ní spojeného požadavku na širokou veřejností věrohodně vnímanou sebeočistu soudcovského stavu.
Zajímavé byly i odpovědi jednotlivých účastníků debaty na otázku, jak by měl účastník řízení vidět soudce, jež dohromady vytvořily portrét - jistě nejen v české justici – vzdáleného ideálu – soudce profesionálně perfektně připraveného, rozhodného, statečného, s přirozenou autoritou, ale zároveň empatického, který za každým svým případem vidí živé lidi a který svůj rozsudek odůvodní tak, aby mu každý, i sebeprostší účastník řízení bez problému porozuměl.

ivac

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi