Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odešel Otakar Motejl

S upřímnou lítostí oznamujeme všem kolegům, že dne 9. května 2010 zemřel v Brně po krátké náhlé nemoci ve věku 77 let Otakar Motejl, jedna z nejvýznamnějších osobností české justice, uznávaný advokát, bývalý předseda Nejvyššího soudu, exministr spravedlnosti a první český ombudsman.

JUDr. Otakar Motejl se narodil 10. září 1932 v Praze. Po studiích na Právnické fakultě Univerzitě Karlovy v Praze pracoval jako advokát postupně v Banské Bystrici, na Kladně a v Praze. V letech 1966 až 1968 působil v Právnickém ústavu Ministerstva spravedlnosti, poté byl dva roky soudcem Nejvyššího soudu, v dubnu 1970 z něj odešel a vrátil se k advokacii.
V letech normalizace obhajoval disidenty a další oponenty režimu (např. Hanu Marvanovou, Alexandra Vondru, skupinu Plastic People of the Universe či členy Jazzové sekce).
Jako zástupce Občanského fóra byl Motejl v prosinci 1989 jmenován členem společné parlamentní komise pro dohled nad vyšetřováním událostí ze 17. listopadu 1989. Funkci vykonával do ledna 1990, kdy se stal předsedou Nejvyššího soudu ČSFR. Předsedou Nejvyššího soudu byl jmenován i po rozpadu federace. V roce 1998 byl jmenován ministrem spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana. Funkci opustil v říjnu 2000. Motejl dal tehdy najevo, že jeho rezignace souvisí s neúspěchem při prosazování reformy soudnictví.
Dne 18. prosince 2000 byl zvolen prvním Veřejným ochráncem práv. Úřad ombudsmana vybudoval „na zelené louce“ a získal mu široký respekt. V roce 2006 byl Poslaneckou sněmovnou do tohoto úřadu zvolen na dalších šest let. Francouzský prezident jej v roce 2000 jmenoval komandérem řádu Čestné legie. V roce 2002 byl mezi čtveřicí osobností, ze kterých ČSSD vybírala prezidentského kandidáta. Od roku 1990 až do své smrti stál v čele Jednoty českých právníků. Nikdy nebyl členem žádné politické strany.

V Otakaru Motejlovi ztratila nejen česká advokacie, ale celá právnická obec i nejširší veřejnost velkou a respektovanou osobnost, který se těšila všeobecné úctě i důvěře, člověka, který se za všech okolností a bez ohledu na panující režim účinně zastával práv slabších, který za lidská práva bojoval, ať již to bylo nepopulární či nikoli.

Česká advokátní komora společně s EPRAVO.CZ, jako organizátoři soutěže Právník roku, si pokládají za čest, že Otakar Motejl převzal letos v lednu v Brně, za potlesku dvou tisíc přítomných ze všech právnických profesí, cenu svatého Yva za celoživotní přínos právu a vstoupil tak do Právnické síně slávy.


Čest jeho památce!


vedení České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi