Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Konverze dokumentů advokáty – rozhodnuto jak

Poslední novela zákona o advokacii, provedená zákonem č. 219/2009, zřídila advokátům oprávnění provádět konverzi dokumentů. Konverze dokumentů je, stručně řečeno, jejich převod z elektronické podoby do písemné a naopak. Na tomto místě neuškodí připomenutí přesného znění ustanovení § 25c citovaného zákona včetně odkazu:

V souvislosti s poskytováním právních služeb může advokát provádět autorizovanou konverzi dokumentů postupem podle zvláštního právního předpisu11a).
-------------------------------
11a) Zákon č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.“.

Zmíněná novela zákona o advokacii nabyla účinnosti dne 1. 9. 2009 a advokáti zatím provádějí konverzi dokumentů jen sporadicky. Důvody jsou nejen technické, ale i právní, neboť podrobnější úprava této problematiky (pokud existuje) na advokáty zcela zapomněla. Právní stav je navíc komplikován tím, že při provádění konverze se advokáti vlastně stávají článkem státní správy, což komplikuje, ba přímo narušuje jejich nezávislé postavení. Popsaný nepříznivý stav musí advokacie řešit vlastními silami, ale bez součinnosti státu se v tomto případě neobejdeme.

V poslední době se množí výtky advokátů na údajnou nečinnost orgánů advokacie. Obsahem výtek advokátů bývá pravidelně to, že od účinnosti zákona uplynula relativně dlouhá doba a advokáti stále nevědí, jakým způsobem mají konverzi dokumentů provádět. Chtěl bych všechny své kolegyně i kolegy ujistit o tom, že zástupci ČAK se záležitostí konverze dokumentů zabývají průběžně. Zde si dovolím si připomenout, že ani státním orgánům, ani jiným profesním komorám se k dnešnímu dni nepodařilo úplně dokončit všechny kroky, potřebné k úspěšnému provádění konverze dokumentů všemi dotčenými subjekty.

Někteří advokáti reagovali na situaci i odbornými články a stanovisky, uveřejněnými v Bulletinu advokacie. Vznikly v podstatě dva názorové proudy. První z nich tvrdí, že advokáti mohou konverzi dokumentů provádět samostatně, pouze na základě zákonného zmocnění a způsob provádění konverze dokumentů zcela postačí upravit stavovským předpisem. Druhý názor pak setrval na stanovisku, že konverzi dokumentů mohou advokáti provádět pouze prostřednictvím kontaktních míst Czech pointu za použití příslušné licence.

Celou záležitostí se obsáhle zabývalo představenstvo ČAK, které se konalo ve dnech 12. –13. 4. 2010 v Brně. Po vyčerpávající, téměř tříhodinové diskusi (v níž zazněly snad všechny myslitelné argumenty) bylo nakonec naprostou většinou hlasů přijato rozhodnutí o tom, že advokáti budou konverzi dokumentů provádět prostřednictvím kontaktních míst Czech point za použití příslušné licence. Důvod? Tímto způsobem budou konvertovat dokumenty všechny orgány veřejné moci a z ostatních již dnes tak činí např. notáři a exekutoři. Navíc – tento systém je již technicky vyřešen a bude činit nejmenší potíže při zavádění do každodenní praxe. Obsah diskuse je podrobně zachycen v zápisu z jednání představenstva, který je dostupný na www.cak.cz/orgány Komory/Zápisy z jednání představenstva.

Na základě tohoto rozhodnutí představenstva ČAK pak byl obratem vypracován návrh smlouvy, která upravuje režim nakládání s licencemi a jejich následnou distribuci advokátům prostřednictvím České advokátní komory. Návrh na schválení této smlouvy je na programu květnového jednání představenstva ČAK.

Protože již nepředpokládám větší problémy při schvalování tohoto návrhu, provádí se již dnes technická příprava způsobu nakládání s licencemi a s tím související úpravy informačních systémů a jejich zabezpečení. Pevně věřím, že v horizontu týdnů obdrží advokáti podrobnou informaci a návod, jak si licenci prostřednictvím ČAK obstarat a jakým způsobem konverzi dokumentů provádět.

Bezprostředně po nástupu do funkce předsedy ČAK jsem opakovaně vyzýval k tomu, aby advokáti trpělivě vyčkali dalšího vývoje výše popsaných záležitostí. Právní úprava se tvoří postupně, prosazuje se (zejména s přihlédnutím k aktuální politické situaci) velmi zdlouhavě a komplikovaně a ovlivnit tento proces je v dnešních dnech téměř nemožné.

Konverze je dnes v centru naší pozornosti. Průběžně vám budeme podávat informace o dalším postupu a věřím, že v dohledné době budou advokáti provádět konverzi bez větších problémů.

 

JUDr. Martin Vychopeň,
předseda ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi