Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Prezidentka Polské advokátní komory a šéfredaktor časopisu Palestra zemřeli při tragédii u Smolenska

Při tragickém pádu polského vládního speciálu dne 10. dubna 2010 u ruského Smolenska zahynul polský prezident Lech Kaczynksi s chotí Marií a další desítky vrcholných představitelů polského státu, armády a veřejného života. Nikdo z 96 lidí na palubě nehodu nepřežil.

Mezi těmi, kteří tragicky zahynuli, byla rovněž prezidentka Polské advokátní komory (Naczelna Rada Adwokacka) Joanna Agacka-Indecka a dlouholetý šéfredaktor časopisu Palestra, vydávaného Polskou advokátní komorou, Stanisław Mikke.

Delegace mířila na vzpomínkovou slavnost do nedaleké Katyně, kde při pietním aktu měli polští politici společně s ruskými uctít památku 22 tisíc polských důstojníků, zmasakrovaných v roce 1940 na Stalinův příkaz v katyňském lese.
Podle dosavadních informací byl příčinou havárie chyba posádky v kombinaci se špatnou viditelností. Smolenské letiště Severnyj bylo kvůli mlze uzavřeno a pilot dostal pokyn, aby přistál v Minsku nebo Moskvě. Pilot se ale rozhodl přistát podle původního plánu ve Smolensku. Podle svědků se letadlo pokusilo dosednout v husté mlze třikrát. Při čtvrtém pokusu havarovalo.

Joanna Agacka-Indecka (*1964) vystudovala v roce 1988 Právnickou fakultu na Univerzitě v Łódźi a až do roku 2001 zde byla odbornou asistentkou na katedře trestního práva procesního. V letech 1992-1993 pracovala v advokátních kancelářích v USA a Velké Británii, v kanceláři státního zástupce a v Institutu mezinárodního trestního práva na University of Chicago, Illinois. V roce 1996 složila advokátní zkoušky, od roku 2001 byla členkou Oblastní advokátní komory v Łódźi. V roce 2004 se stala její místopředsedkyní a zároveň i členkou představenstva a místopředsedkyní Polské advokátní komory. V roce 2007 byla zvolena do jejího čela. Joanna Agacka-Indecka byla vdaná a zůstala po ní třináctiletá dcera. Prahu naposledy navštívila vloni v listopadu jako účastnice mezinárodní konference Femina Iuris, kterou v pražském Školicím a vzdělávacím centru ČAK v paláci Dunaj uspořádala Česká advokátní komora společně s EPRAVO.CZ, Českou asociací právniček a Unií podnikových právníků.

Stanisław Mikke (*1947) vystudoval práva na varšavské univerzitě a od roku 1985 pracoval jako advokát ve Varšavě. V roce 1989 se stal zástupcem šéfredaktora renomovaného odborného měsíčníku Palestra, vydávaného Polskou advokátní komorou, od roku 1993 byl jeho šéfredaktorem. Katyňské tragédii se výrazně věnoval jako právník i jako publicista. Byl členem Federace katyňských rodin, mezi zavražděnými v Katyni byl i jeho strýc. S českou advokacií udržoval dlouhodobé přátelské vztahy.


Představenstvo České advokátní komory uctilo na svém zasedání dne 12. dubna 2010 památku Joanny Agacké-Indecké, Stanislava Mikkeho i všech ostatních obětí tragédie minutou ticha.

Česká advokátní komora vyjadřuje svoji hlubokou soustrast rodinám všech, kdo zahynuli při tragické havárii polského vládního speciálu. Pro advokacii je zpráva o to smutnější, že mezi oběťmi byli i naši kolegové.
Paní Joanna Agacka-Indecka patřila k významným postavám nejen polské, ale i evropské advokacie. Všem nám bude chybět její přívětivost, milý úsměv, moudrost a ochota.
Polský odborný tisk ztratí odchodem Stanislawa Mikkeho významnou osobnost s velkou odbornou erudicí a zkušeností.


Čest jejich památce! 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi