Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Katastrální úřady upozorňují na chybné používání komerčních certifikátů při podání

V poslední době dochází k tomu, že na katastrální úřady, resp. na katastrální pracoviště jsou doručovány dokumenty v elektronické podobě, které jsou podepsány elektronickým podpisem založeným na tzv. komerčním certifikátu. Upozorňujeme, že elektronické podpisy a značky, které nejsou založeny na kvalifikovaných certifikátech, nelze v oblasti veřejné správy používat a uznávat (viz § 11 odst. 1 zákona o elektronickém podpisu). Dokumenty opatřené elektronickým podpisem nebo elektronickou značkou založenou na komerčním certifikátu je proto nutné považovat za NEPODEPSANÉ.

S elektronickými podpisy založenými na komerčním certifikátu jsme se již setkali u notářů, soudních exekutorů a dokonce i soudů a advokátů, proto je namístě při ověřování elektronického podpisu věnovat této problematice náležitou pozornost.

Rozlišení, zda se jedná o komerční nebo kvalifikovaný certifikát, lze provést na základě údaje o vystaviteli certifikátu uvedeného v prohlížeči certifikátu v záložce „Přehled“ v položce „Vydal(a):“(nebo také v záložce „Podrobnosti“ v položce Vystavitel, a to jako údaj „cn=“). Tabulku obsahující rozlišení typu certifikátu podle údaje o vystaviteli pro jednotlivé certifikační autority přikládáme.

JUDr. Daniela Šustrová
vedoucí kanceláře úřadu
Katastrální úřad pro hlavní město Prahu 

Tabulka - typy certifikátů a jejich označení, xls 23kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi