Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Další průběžná informace k datovým schránkám /konverze dokumentů/


Autorizovaná konverze dokumentů a datové schránky advokátů 

Česká advokátní komora jednala se zástupci Ministerstva vnitra ČR ve věci aplikace zákona o datových schránkách. Hlavními body jednání bylo provádění autorizované konverze dokumentů advokáty a doručování advokátům do datových schránek. MV ČR trvá na stanovisku, že za autorizovanou konverzi dokumentů lze považovat pouze takovou konverzi, která byla provedena prostřednictvím služby CzechPOINT@office; v opačném případě se nejedná o konverzi provedenou v souladu se zákonem o datových schránkách.

Doručování advokátům do datových schránek bylo diskutováno zejména ve vztahu k otázce doručování do datových schránek advokátních obchodních společností; MV ČR zastává názor, že advokátům by mělo být doručováno pouze do datových schránek, které jim byly (popř. budou) zřízeny jako podnikající fyzické osobě a nikoli právnickým osobám, jejichž jsou společníky. Bylo však rovněž konstatováno, že doručování podle jiných procesních předpisů než podle správního řádu spadá do gesce Ministerstva spravedlnosti ČR a navíc podléhá interpretaci zákona jednotlivými soudy.

Na jednání byla prodiskutována rovněž otázka zpřístupnění datové schránky těm advokátům, kteří jsou správci konkursní podstaty, nicméně nejsou insolvenčními správci a od 1. 1 .2010 nebudou oprávněni vykonávat činnost správce konkursní podstaty. Těmto advokátům budou datové schránky insolvenčních správců znepřístupněny začátkem roku 2010.

Po ukončení jednání iniciovala ČAK dopisem součinnost MV ČR ve věci umožnění přístupu advokátů ke službě CzechPOINT@office tak, aby advokáti mohli provádět autorizovanou konverzi dokumentů v souladu se zákonem o datových schránkách.

Odbor vnější a vnitřní legislativy

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi