Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Schůzka s barmskými aktivisty

Dne 13.11.2009 se na České advokátní komoře konala schůzka zástupců ČAK – předsedy JUDr. Vychopně a členů představenstva JUDr. Mokrého, JUDr.Uhlíře, a dále JUDr. Krále a JUDr. Doležalové z mezinárodního odboru ČAK – se zástupci opozice v Barmě a organizace Člověk v tísni. Tématem schůzky byla nezávislost justice, kdy se barmská strana zajímala o to, jak se současná česká justice vypořádala se svou totalitní minulostí.
(Barma, oficiálně nazývaná Myanmar, je jedním z nejrepresivnějších režimů světa. Vojenská junta (dnes Státní rada pro mír a rozvoj – SPDC), která zde vládne od roku 1962, plošně porušuje lidská práva obyvatel. Ve zmanipulovaném referendu byla v květnu 2008 schválena nová ústava země. Ta však nezaručuje dodržování lidských práv, vyčleňuje armádu mimo kontrolu exekutivní, legislativní a soudní moci a automaticky zaručuje jejím příslušníkům čtvrtinu křesel v parlamentu. Na rok 2010 vojenská junta naplánovala všeobecné parlamentní volby, neočekává se však, že by povolila jejich svobodný a spravedlivý průběh. Opoziční strany vyhlásili, že se voleb zúčastní pouze pokud se přepracuje ústava).
Barmská strana zmínila své pokusy o změnu situace v Číně, zejména ve vztahu Čína – Barma. Zdůraznila, že ve volbách v příštím roce se budou snažit odstranit dosavadní vojenské podíly v parlamentu a prosadit federativní uspořádání země vzhledem k četnosti etnik na území Barmy.
Česká strana doporučila mj. spolupráci s místními právníky a pomoc ze strany samosprávných organizací právníků v boji za svobodu. Byly připomenuty oslavy 20 let nezávislosti české samosprávné  advokacie.
Barmská strana na závěr přislíbila zaslat návrh opoziční ústavy.

Zapsala: JUDr. M. Doležalová, mezinárodní odbor ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi