Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko představenstva ČAK: k zápisu do seznamu koncipientů


Stanovisko
představenstva České advokátní komory

Představenstvo České advokátní komory (dále jen ČAK) podává podle čl. 7 odst. 1 písm. f) usnesení sněmu č. 3/1999 Věstníku, organizačního řádu ČAK v platném znění, toto stanovisko k výkladu ustanovení části třetí (§ 36 a násl.) zákona č. 85/1996 Sb., o advokacii v platném znění:

Do seznamu advokátních koncipientů nelze zapsat advokáta, kterému bylo uloženo kárné opatření pozastavení výkonu advokacie nebo kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

Zákon o advokacii upravuje postavení advokátního koncipienta jako osoby, která vykonává právní praxi u advokáta nebo veřejné obchodní společnosti, jejímž cílem je získat pod vedením a dohledem advokáta znalosti a osvojit si zkušenosti potřebné k výkonu advokacie.

Smyslem uložení kárných opatření pozastavení výkonu advokacie a vyškrtnutí ze seznamu advokátů je zamezit advokátovi po určitou dobu (stanovenou v rozhodnutí kárného orgánu nebo v zákonu), poskytovat právní služby. Vzhledem k tomu, že advokátní koncipient právní služby pod vedením a dohledem advokáta poskytuje, bylo by zapsání advokáta, kterému byla uložena výše uvedená kárná opatření, do seznamu advokátních koncipientů obcházením zákona.

Představenstvo ČAK rozhodlo o uveřejnění tohoto stanoviska ve Věstníku České advokátní komory.

V Praze dne 14.12.2004

JUDr. Vladimír Jirousek
 předseda ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi