Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nepřehlédněte! Exekutorská komora ČR upozorňuje na novinky v souvislosti s účinností novely exekučního řádu od 1. 11. 2009

Vážené advokátky, vážení advokáti,

dovolujeme si Vás tímto upozornit na novelu exekučního řádu přijatou zákonem č. 286/2009 Sb., která s účinností od 1. listopadu 2009 přináší nemalé změny v úpravě exekučního řízení, včetně přenesení některých rozhodovacích pravomocí ze soudu na exekutora.

Při zahájení exekučního řízení je třeba návrh na nařízení exekuce podat přímo u exekutora, jehož pověření provedením exekuce navrhujete, náležitosti návrhu se nemění, povinnost přiložit originál nebo ověřenou kopii exekučního titulu opatřeného potvrzením o jeho vykonatelnosti rovněž trvá. Exekutor dříve, než předloží návrh soudu se žádostí o pověření k provedení exekuce, přezkoumává formální náležitosti návrhu a případně zajistí odstranění vad.

Dovolujeme si Vás v této souvislosti požádat, abyste návrhy na nařízení exekuce adresované exekutorským úřadům zpracovali nad rámec zákonných náležitostí ve dvou směrech:

1) do návrhu uvádějte rodná čísla povinných, pokud jsou Vám známa, datum narození uvádějte vždy, neznáte-li rodné číslo povinného. Vyloučí se tak možná záměna osob, pokud informace o trvalém bydlišti, kterou obvykle čerpáte z exekučního titulu, již není aktuální. Urychlí to úkony exekutora při identifikaci povinného a vyloučí možná pochybení při ztotožnění účastníků řízení. Pokud bude datum narození povinného uvedené v návrhu svědčit dle centrální evidence obyvatel více subjektům, které nebude možné rozlišit ani podle Vámi uvedené adresy, nezbude exekutorovi než Vás vyzvat postupem dle § 38 odst. 2 exekučního řádu k odstranění vady návrhu spočívající v nedostatečné identifikaci povinného;

2) přiložte kopii exekučního titulu i v případě, že jej vydal exekuční soud. Předložení exekučního titulu je nezbytné k přezkoumání náležitostí návrhu, a zároveň takto přispějete k včasnému odstranění eventuálních nesrovnalostí a nepochybně i k rychlejšímu nařízení exekuce.

U exekutora se rovněž nově podává návrh na zastavení exekuce. Exekutor návrhu vyhoví a exekuci zastaví, pokud s tím souhlasí všichni účastníci řízení, jinak návrh postoupí soudu. Lze-li exekuci zastavit i bez návrhu, postačí souhlas oprávněného. Podávají-li tedy účastníci návrh na zastavení exekuce ve shodě, je v zájmu urychlení řízení vhodné, aby souhlas druhého účastníka byl k návrhu přiložen.

V neposlední řadě se u exekutora podává návrh na odklad exekuce. Exekutor buď návrh odmítne, nebo návrhu do 7 dnů vyhoví, nebo jej postoupí k rozhodnutí exekučnímu soudu. Exekutor odmítne návrh, který neobsahuje všechny náležitosti, je neurčitý nebo nesrozumitelný, nebo k němu nejsou přiloženy listiny k prokázání tvrzených skutečností; exekutor nevyzývá k opravě ani doplnění podání.

 

Děkujeme Vám za dosavadní spolupráci a věříme, že při respektování novelizovaných ustanovení zákona  č. 120/2001 Sb. bude rozhodování o nesporných záležitostech mnohem pružnější než dosud.


JUDr. Jana Tvrdková,
prezidentka Exekutorské komory ČR 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi