Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Křest Dějin advokacie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Jen pár kroků od Pražského hradu, ve Schwarzenberském paláci, sídlu nové expozice Národní galerie o českém baroku, byla dne 14. října 2009 večer pokřtěna nádherná publikace, přinášející první zpracování dějin advokátního stavu v českých zemích – Dějiny advokacie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.
Dílo, které společně vydala Česká advokátní komora a Národní galerie, pokřtil inspirátor knihy, odcházející předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek spolu s ředitelem Sbírky starého umění prof. Vítem Vlnasem. Ukázky z knihy přečetl herec Vinohradského divadla Viktor Preiss.
Pogratulovat hlavnímu autorovi Dějin, „advokátnímu historikovi“, expředsedovi Komory a ústavnímu soudci JUDr. PhDr. Stanislavu Balíkovi, přišla řada osobností – od ministryně spravedlnosti JUDr. Daniely Kovářové, přes kolegyni z Ústavního soudu JUDr. Vlastu Formánkovou, poslance JUDr. Stanislava Křečka, JUDr. Jiřího Polanského a JUDr. Jeronýma Tejce, prezidenta Notářské komory JUDr. Martina Foukala či prezidentku Unie státních zástupců JUDr. Lenku Bradáčovou, až k řadě dlouholetých kolegů a přátel z řad advokátů.
Zároveň s křestem knihy byla slavnostně otevřena i malá výstava v grafickém kabinetě v 2. patře Schwarzenberského paláce, nazvaná „Advokáti a advokacie ve výtvarném umění“; potrvá ale bohužel jen do 1. 11. 2009. Její kurátor, profesor Vlnas, do ní vybral grafické listy se třemi tematickými okruhy: advokáti jako světci; advokáti vidění jako šejdíři a podvodníci; civilní portréty osobností 19. století.

ivac 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi