Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

K povinnosti používat stavovský oděv advokáta

Dne 17. 6. 2009 schválil Senát návrh novely zákona o advokacii, která mj. přináší advokátům povinnost používat v některých případech stavovský oděv advokáta (talár). Podle schváleného znění bude advokát ze zákona povinen talár používat v trestním řízení, a dále v řízení před Ústavním soudem, Nejvyšším soudem a Nejvyšším správním soudem, přičemž vzhled taláru má stanovit Komora stavovským předpisem. Přestože účinnost novely zákona je stanovena na 1. 9. 2009, bude povinnost používat talár vázána na vydání prováděcího stavovského předpisu, který stanoví jeho podobu.
V této souvislosti je nutné připomenout, že původní vládní návrh, na kterém Komora spolupracovala, svěřoval veškerou úpravu talárů stavovským předpisům; v Poslanecké sněmovně však byl text novely změněn tak, že Komora toliko stanoví vzhled taláru; i přes tuto změnu je však Komora toho názoru, že do doby přijetí příslušného stavovského předpisu nebude povinnost používat talár fakticky realizovatelná.
Česká advokátní komora podniká v současné době kroky vedoucí k co nejrychlejšímu zajištění talárů pro advokáty. O dalších podrobnostech v této záležitosti budou advokáti včas informováni.

Původní znění § 17a vládního návrhu zákona:

㤠17a

Komora může stavovským předpisem stanovit, kdy je advokát, který se účastní řízení před soudem jako obhájce nebo jako zástupce účastníka řízení, povinen používat stavovský oděv advokáta; současně stavovským předpisem stanoví vzhled stavovského oděvu advokáta.“.

Přijaté znění § 17a návrhu zákona:

㤠17a

(1) V trestním řízení před soudem, v řízení před Nejvyšším soudem, Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem je advokát povinen používat stavovský oděv advokáta.

(2) Komora stavovským předpisem stanoví vzhled stavovského oděvu advokáta.“.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi