Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

NEPŘEHLÉDNĚTE! Od 1. března 2009 některé informace z katastru nemovitostí jen neanonymně!

Dne 1. března 2009 s účinností novely zákona č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), dochází k zásadní změně týkající se veřejnosti katastru nemovitostí.
Od tohoto dne již nelze anonymně nahlížet do sbírky listin a na přehled vlastnictví konkrétního vlastníka z území České republiky.
Katastrální úřady budou poskytovat údaje ze sbírky listin ověřováním nebo poskytováním prostých kopií a přehled vlastnictví ve formě tiskového výstupu pouze osobě, která prokáže svoji totožnost a uvede účel, pro který údaje požaduje.
V praxi to znamená, že katastrální úřady budou vydávat vyžádané údaje na základě písemné nebo ústní žádosti. Na všech pracovištích resortu zeměměřictví a katastru jsou k dispozici formuláře, které budou využívány k podchycení ústní žádosti. Vzory pro písemné žádosti jsou rovněž ke stažení na webových stránkách ČÚZK www.cuzk.cz.
Při podání žádosti bude zjišťována totožnost žadatele. Je stanoven okruh dokladů, kterými lze spolehlivě totožnost žadatele prokázat (např. občanský průkaz, cestovní doklad, průkaz o povolení k trvalému pobytu občana EU apod.). Jako doklad totožnosti nelze akceptovat potvrzení o občanském průkazu a řidičský průkaz.
Při písemné žádosti je třeba, aby žádost byla opatřena úředně ověřeným podpisem žadatele – fyzické osoby; žádá-li právnická osoba, je třeba úředně ověřeného podpisu fyzické osoby, která jedná za žadatele. Pouze v případě, kdy je výsledek úkonu zasílán na adresu sídla právnické osoby uvedený v obchodním rejstříku, stačí neověřený podpis.
Všechny žádosti o nahlížení do sbírky listin a žádosti o získání přehledu vlastnictví z území republiky budou všechna katastrální pracoviště evidovat a archivovat.


JUDr. Daniela Šustrová,
vedoucí Kanceláře úřadu Katastrální úřad pro hlavní město Prahu  

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi