Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Stanovisko Sekce pro právo duševního vlastnictví k otázce umístění listin vytvořených advokátem pro klienta na web

JUDr. Vladimír Kykal se obrátil na představenstvo České advokátní komory s dotazem ohledně poskytnuté právní pomoci klientovi, kterého mu určila ČAK k zastoupení před Ústavním soudem. Klient zveřejnil právní rozbor advokáta na svých vlastních webových stránkách, bez vědomí advokáta, a to navíc s úpravami, které advokáta poškozují. Představenstvo ČAK postoupilo vypracování stanoviska v této záležitosti Sekci pro právo duševního vlastnictví. Její stanovisko je následující:

Pokud jde o otázku, komu náleží práva k vytvořenému podání advokáta a právní režim, jsou názory členů sekce velmi rozdílné a sahají od absolutního stanoviska, že co je vytvořeno pro klienta, může používat dál bez možnosti advokáta toto ovlivňovat, až po stanovisko, že advokát, pokud vytvoří dílo pro určitý účel, nemůže být klientem následně zneužito pro další využití, které neodpovídá původnímu vztahu.

Jednoznačný závěr všech členů sekce, kteří se k věci vyjádřili a se kterými se ztotožňuji i já, jakožto předseda sekce, je ten, že by ČAK do tohoto vztahu mezi klientem a advokátem nijak zasahovat neměla a je na příslušném advokátovi, pokud zvolí vhodné možnosti ochrany, které mu v dané věci přísluší podle obecných, občanskoprávních, ale  i autorskoprávních předpisů. Zde by případně advokát mohl argumentovat i ustanovením § 61 odst. 1 autorského zákona, když v daném případě, kdy byl advokát účastníku pouze ustanoven, nedošlo k uzavření žádné řádné smlouvy mezi advokátem a klientem a v tomto případě nemůže pak klient tímto materiálem bez dalšího volně nakládat. Otázkou je účelnost tohoto postupu advokáta bez ohledu na právní argumentaci.

Uzavírám tedy, že otázku listin vytvářených advokáty pro účastníky je nutné hodnotit vždy případ od případu, kdy se v případě vytváření typizovaných právních dokumentů pravděpodobně nejedná o dílo ve smyslu autorského zákona, naopak v případě vytvoření originálního díla, záleží na konkrétním smluvním vztahu, tedy jakou smlouvu klient s advokátem uzavřel, jaký je režim těchto autorských práv. Mezi členy sekce panuje shoda, že zadání a podrobnější rozbor tohoto by byl na úrovni malé diplomové práce, neboť skutečně různorodost advokátní činnosti neumožňuje jednoznačné zobecnění.

JUDr. Milan Kyjovský,
předseda Sekce pro právo duševního vlastnictví 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi