Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Společný seminář ČAK, JA a ERA k problematice hospodářské soutěže

Česká advokátní komora, Justiční akademie v Kroměříži a Akademie evropského práva v Trevíru (ERA) uspořádaly i letos společný seminář pro soudce a advokáty. Oproti loňskému roku, kdy se společná akce konala v pražských prostorách Justiční akademie, se letošní ročník uskutečnil ve Školicím a vzdělávacím středisku České advokátní komory v Paláci Dunaj. Seminář, který proběhnul dne 7. listopadu, byl zaměřen na problematiku současného vývoje v komunitárním a českém soutěžním právu a vystoupili na něm vysoce kvalifikovaní odborníci a praktici české i zahraniční provenience.

Úvodní příspěvky k účelu práva hospodářské soutěže přednesli pan Tomasz Kramer, zástupce ERA, který následně moderoval odpolední blok přednášek, a JUDr. Robert Neruda, místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. JUDr. Neruda také vystoupil k českým zkušenostem s aplikací nařízení Rady (ES) č. 1/2003 ze dne 16. prosince 2002 o provádění pravidel hospodářské soutěže stanovených v článcích 81 a 82 Smlouvy. Politiku Evropské komise v oblasti kartelů odprezentoval přímo zástupce Evropské Komise, pracovník Generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž, pan Philip Kienapfel. Zmínil přitom i konkrétní kauzy, které Evropská komise řeší nebo řešila. Paní Kristina Nordlander, LL.M., advokátka, členka Americké advokátní komory (ABA) a společník bruselské pobočky nadnárodní advokátní kanceláře Sidley Austin LLP, přednesla praktickou přednášku zejména pro zúčastněné advokátní publikum k otázkám důvěrnosti a povinnosti mlčenlivosti advokáta v rámci zjišťování porušení pravidel hospodářské soutěže. Mgr. Vlastislav Kusák, pražský advokát, člen advokátní kanceláře Štros Kusák Čermák, byl jednak moderátorem dopolední části semináře, v rámci svého odpoledního příspěvku se pak zaměřil na problematiku soukromoprávního vymáhání nároků v České republice.

Mimořádná účast, zejména advokátů, a bohatá diskuse, která se v průběhu semináře rozvinula a ve finále i přesáhla plánovaný časový rozvrh celé akce, svědčí o aktuálnosti zvoleného tématu. Vzhledem k poměrně rychlému vývoji jak teorie, tak praxe v oblasti komunitárního i českého soutěžního práva, jak seminář ukázal, bude jistě na místě obdobnou akci v budoucnu zopakovat.

odbor mezinárodních vztahů ČAK 
foto Marie Haklová

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi