Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Nominujme kandidáty na udělení Ceny CCBE za lidská práva pro evropské advokáty

Co je Cena CCBE za lidská práva pro evropské advokáty a komu se uděluje?

O udělování této ceny bylo rozhodnuto Stálým výborem CCBE v únoru 2007. Letos se tedy jedná o 2. ročník „soutěže“. Cílem CCBE je ocenit advokáty/advokátky/advokátní organizace, kteří prokázali výjimečné nasazení v oblasti lidských práv nebo se v oblasti lidských práv dlouhodobě angažují. Cena může být udělena advokátovi/advokátce/advokátní organizaci, který(á) přispěl(a) k dobrému jménu advokacie zachováváním nejvyšších hodnot profesního a osobního chování na poli lidských práv. „Pole lidských práv“ přitom musí být vykládáno v nejširším slova smyslu (cena může být např. udělena i advokátovi, který je obětí porušení lidských práv). Přestože se upřednostňuje, aby laureát ceny byl evropským advokátem/advokátkou/advokátní organizací, nemá „soutěž“ geografické limity (může být tedy nominován i neevropský kandidát).
Cena má podobu certifikátu vydaného CCBE a je udělována coby projev veřejného uznání práce vybrané(ho) advokáta/advokátky/advokátní organizace. Cena bude oficiálně předána prezidentem CCBE na podzimním plenárním zasedání CCBE (v listopadu 2008).

Nominace kandidátů

Kandidáty na udělení Ceny mohou navrhnout pouze řádní členové CCBE, tedy i Česká advokátní komora, a dále také advokátní komory, které mají v CCBE statut pozorovatele. Nominace musí být podány prostřednictvím delegací jednotlivých členů CCBE do 31. 5. 2008. Každá delegace přitom může navrhnout 4 adepty, tito ovšem nemusí být příslušníky země delegace.
Následně Výbor CCBE pro lidská práva v průběhu června a července 2008 nominace přezkoumá a v září předloží svá doporučení Stálému výboru CCBE. Stálý výbor CCBE vybere vítěze/vítězku pro rok 2008. Vítěz(ka) bude o udělení této Ceny informován(a) a obdrží oficiální pozvánku na plenární zasedání CCBE, které se bude konat ve dnech 28. – 29. listopadu 2008 v Bruselu.

Česká advokátní komora vyzývá (nejen) své členy k podávání návrhů nominací vhodných kandidátů (advokátů, advokátek, advokátních organizací) na udělení Ceny CCBE za lidská práva. Nominace musí obsahovat životopis kandidáta/kandidátky, jakož i vysvětlení důvodů, proč by měla být cena udělena právě nominovanému kandidátovi.
Návrhy nominací zasílejte nejlépe e-mailem k rukám JUDr. Markéty Tošnerové, vedoucí odboru mezinárodních vztahů ČAK, a to na adresu:
tosnerova@cak.cz, do 20. května 2008.
 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi