Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Projekt „Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů v ČR“

„Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů v ČR“ je pilotní projekt alternativního řešení sporů, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s některými dalšími veřejnými i soukromými subjekty, jehož cílem je umožnit spotřebitelům vyřešit mimosoudní cestou spory vniklé s podnikateli při nákupu zboží nebo poskytnutí služeb. Uváděným důvodem vzniku tohoto projektu je obtížná vymahatelnost práva v praxi a dále neefektivnost řešení těchto sporů soudní cestou, především vzhledem k nízké hodnotě zboží nebo služeb, které jsou předmětem sporu.

Po procesní stránce spočívá mimosoudní řešení buď v mediaci, nebo v arbitráži. Pokud se strany sporu dohodnou na smírném řešení, mohou se obrátit na tzv. kontaktní místo, kde získají informace o možnostech řešení sporu. Rozhodnou-li se pro mediaci, zvolí si po vzájemné dohodě mediátora, který je v rámci smírčího řízení povede k uzavření tzv. mediační dohody. Druhou možností je požádání o zahájení rozhodčího řízení. Jak mediace, tak rozhodčí řízení se může přitom konat pouze za účasti mediátora nebo rozhodce zapsaného do příslušného seznamu, vedeného tzv. Platformou pro mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Tato Platforma je koncipována jako poradní orgán ministra průmyslu a obchodu pro oblast spotřebitelských sporů, přičemž jejími členy (kromě samotného ministerstva) jsou Hospodářská komora ČR, Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR, spotřebitelská organizace nominovaná Spotřebitelským poradním výborem, Asociace mediátorů ČR, Ministerstvo spravedlnosti ČR a Ministerstvo financí.

Platforma plní v rámci projektu nejrůznější funkce, především však schvaluje závazná procesní pravidla, podle kterých budou spotřebitelské spory v rámci projektu řešeny. K základním pravidlům patří např. to, že služby mediátora (popř. rozhodce) jsou pro účastníky řízení zdarma; odměnu platí stát. Pro zápis do seznamu mediátorů (popř. rozhodců) jsou stanoveny podmínky vtělené do statutu a jednacího řádu Platformy, přičemž základní podmínkou pro zápis do seznamu mediátorů je mj. absolvování kurzu mediace v rozsahu nejméně 12 vyučovacích dnů a speciálního kurzu mediace spotřebitelských sporů v rozsahu nejméně 3 vyučovacích dnů. Základní podmínkou pro zápis do seznamu rozhodců je předložení osvědčení Rozhodčího soudu při HK ČR a AK ČR, že je dlouhodobě způsobilý vykonávat funkci rozhodce spotřebitelských sporů podle Rozhodčího řádu schváleného Platformou.

Česká advokátní komora byla s úmyslem vytvořit tento projekt seznámena dopisem ministra průmyslu a obchodu, kterým se v roce 2007 obrátil na Komoru s žádostí o vyjádření k tehdy navrhovaným tezím realizace projektu. Komora zaujala stanovisko preferující přijetí komplexní právní úpravy alternativního (mimosoudního) řešení sporů, a to prostřednictvím připravovaného zákona o mediaci v netrestních věcech. Pro případ realizace zamýšleného projektu však vyjádřila Komora ochotu se na jeho vzniku a fungování podílet. Tato nabídka nebyla ze strany MPO akceptována a projekt tak vznikl bez účasti Komory.

Vzhledem k tomu, že Česká advokátní komora nebyla přizvána k realizaci projektu, nemohla nijak předem ovlivnit faktory, které se mohou dotýkat účasti advokátní obce na realizaci předmětného projektu. Sporná je zvláště podmínka absolvování mnohadenního základního kurzu a následného specializačního kurzu mediace pro účely zapsání do seznamu mediátorů, zvlášť s ohledem na skutečnost, že žádný právní předpis tuto problematiku neupravuje a je tudíž poměrně nepřehledné, kdo tyto kurzy může poskytovat.

S ohledem na závažnost této problematiky rozhodl předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek o zařazení tohoto bodu na program jednání nejbližšího zasedání představenstva ČAK. 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi