Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČR se stala členem Akademie evropského práva v Trevíru (ERA - Europäische Rechtsakademie)


Rychlý rozvoj evropské integrace a  evropského práva vyvolal již v 90. letech potřebu zavedení stálého vzdělávání právníků všech profesí (advokátů, soudců i dalších) i diskusního fóra, aby se zajistila stálá aktualizace jejich znalostí. V roce1990 Evropský parlament doporučil Evropské komisi vybudovat centrum pro stálé vzdělávání právníků, aby se zlepšila schopnost aplikace evropského práva. Tak bylo vyvoláno založení ERA – Akademie evropského práva. Trevír byl vybrán pro svoji dostupnost z Lucemburku, sídla evropských soudních institucí.

ERA je nadací, která nabízí svým členům, jimiž jsou zpravidla ministerstva spravedlnosti jednotlivých evropských zemí, vzdělávání v evropském právu pro soudce, advokáty, notáře, akademiky, ale i další profese, které potřebují znalost evropského práva. Činí tak jak formou plánovaných seminářů na různá aktuální témata evropského práva pro ty, kteří se přihlásí, tak formou bilaterálních seminářů, vyžádaných ad hoc některou z institucí toho kterého státu k aktuálním tématům.

ERA po dlouhá léta – již od r. 1993 – organizovala jak pro potřeby justice, tak advokacie řadu seminářů, které byly vesměs na vysoké odborné úrovni a pomohly i k přípravě přístupu České republiky do Evropské unie. Týkaly se nejen evropského práva, ale i oblasti lidských práv. V průběhu let se také ukázalo, že s organizátory ERA do ČR přicházejí přednášet ti nejlepší evropští právní odborníci. Počet členů  (patronů) ERA postupně rostl, nicméně Česká republika mezi nimi až do tohoto roku nebyla.

Je třeba podotknout, že Česká advokátní komora  (zejména její bývalý předseda JUDr. Karel Čermák a současný předseda JUDr. Vladimír Jirousek), po léta nabízela, že se v případě nedostatku finančních prostředků k zaplacení  vstupních poplatků z rozpočtu ministerstva spravedlnosti, bude na financování vstupu do ERA podílet. Ukázalo se však, že pravidla Nadace ERA neumožňují přímé členství nevládní organizace.

Je jistě potěšující, že dnem 7. března 2008 se Česká republika konečně stává členem ERA, jako 21. stát z členských států EU.
Kromě nich jsou členy dále 16 spolkových zemí Německa, Velkovévodství Lucemburské a město Trevír, Skotsko a Sparkasse Trier Bank. Česká republika a její zástupce ve správní radě Nadace ERA bude moci ovlivňovat její další rozvoj, programové plány a metody.

Českým advokátům tato nová situace přináší výhodnější možnost zúčastnit se seminářů, konferencí a jiných akcí ERA za snížené poplatky – lze uplatnit slevu 40%.

Českému státu by pak mohla přijít vhod nabídka ERA spolupracovat na přípravě seminářů, konferencí i na publikační činnosti související s předsednictvím ČR v Radě EU. ERA nabízí také jazykové kurzy, tréninkové programy pro začínající právníky či přístup do fondů knihovny zaměřené na literaturu o evropském právu.


JUDr. Jana Wurstová, ČAK 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi