Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Rádci právní v Praze

V pátek 15. února 2008 v prostorách Kaňkova paláce přivítali zástupci ČAK rádce právní (polsky „Radca prawny“) z Polska, kteří zde zakončili pracovní část své studijní návštěvy České republiky.

Úvodního slova se ujal a jednání zahájil místopředseda ČAK, JUDr. Jan Brož. Z historického úhlu pohledu vysvětlil problematiku sloučení advokátní profese s profesí komerčních právníků v ČR. Tyto otázky jsou pro polské kolegy zajímavé, jelikož v Polsku stále existují vedle sebe 2 obdobné profese, tzv. rádci právní a advokáti, které vedou diskuse o případném sloučení se. 

V Polsku vykonává povolání rádce právního celkem 23 tisíc osob, z nichž 6 tisíc ve Varšavě. Oblast poskytování právních služeb je v jejich případě velmi široká. S výjimkou obhajoby v trestním řízení mohou rádci právní poskytovat právní služby bez omezení. Advokáti mají výlučnou působnost v poskytování právních služeb v oblasti trestněprávní. Pouze advokáti mohou (a musí) v Polsku poskytovat bezplatnou právní pomoc. Počet advokátů je ale znatelně nižší, pouhých 7 tisíc.

Rádci právní poskytují své služby samostatně, vedle toho však mohou zároveň působit jako zaměstnanci třetích subjektů (nikoliv rádců právních). Mohou se také sdružovat, a to i s advokáty.

Systém vzdělávání budoucích polských právních rádců je upraven odlišně od českého. Aby se aspirant vůbec stal čekatelem na právního rádce, musí složit zkoušku organizovanou ministerstvem spravedlnosti sestávající se z 250 testových otázek, ze kterých musí správně zodpovědět alespoň 190. Pokud je úspěšný, nastoupí 3,5letou praxi, během které skládá čekatel jakési postupné zkoušky. Čekatelská praxe, kterou lze vykonat pouze u právního rádce s praxí min. 5 let, je pak zakončena zkouškou. Každoročně přibude kolem 1200 čekatelů, a to jen v regionální varšavské komoře.

Jak české, tak i polské účastníky zajímala i další konkrétní právní témata, k nimž patřila právní úprava reklamy v oblasti poskytování právních služeb, kárná provinění advokátů či problematika obchodních společností. 


Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi