Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Informace k pojištění advokátů - JUDr. Ladislav Krym, tajemník ČAK

Vážení kolegové advokáti!

Jak v těchto dnech zjišťujete, odsouhlasilo představenstvo ČAK uzavření dodatku pojistné smlouvy s pojišťovnou GENERALI, kterou Česká advokátní komora uzavřela na roky 2002-2006 za účelem pojištění odpovědnosti advokátů při poskytování právních služeb. Tímto dodatkem se zvyšuje pojistné z částky 2.800,-Kč na částku 3.200,-Kč a upravuje spoluúčast advokátů na způsobené škodě. Při zachování spoluúčasti 10% se zvyšuje minimální částka spoluúčasti z 1.000,-Kč na 10.000,-Kč a maximální částka spoluúčasti z 10.000,-Kč na 50.000,-Kč.

K úpravě pojistného a spoluúčasti dochází na návrh pojišťovny v souladu s uzavřenou pojistnou smlouvou. Návrh pojišťovny se opírá o tzv. škodní průběh, tj. porovnání částek vybraných na pojistném s výší uplatněných nároků na náhradu škody. Tento poměr se každoročně výrazně zhoršuje, přičemž požadavek pojišťovny na úpravu pojistného zůstává v rámci rozumného rozmezí, výhodného pro advokáty.

Je nutné si uvědomit, že každá pojišťovna přizpůsobuje své pojistné podmínky a obsahy smluv o hromadném pojištění tlaku svých zajišťoven. Zajišťovny v současné době tlačí na pojišťovny, aby přecházely od principu pojištění "příčiny" na princip pojištění "následku". V praxi to znamená zjednodušeně řečeno, že v prvém případě pojišťovna likviduje škodu tehdy, když ke škodní události došlo za trvání pojištění, i když nárok na náhradu škody byl uplatněn až po skončení pojištění. Ve druhém případě pojišťovna likviduje škodu pouze v případě, že ke škodní události i k uplatnění nároku na náhradu škody došlo za trvání pojištění.

Jistě není třeba dále vysvětlovat, který princip je pro advokáty výhodnější. Přitom za dobu, po kterou zajišťuje pojištění advokátů Komora, došlo z různých důvodů k zániku pojistných smluv uzavřených s několika pojišťovnami. Tyto pojišťovny z důvodu uplatněného principu pojištění "příčiny" dále škody likvidují. Rovněž pojistná smlouva s pojišťovnou GENERALI je postavena na principu pojištění příčiny.

Nová úprava pojistné smlouvy se dotkne jednak advokátů, kteří při poskytování právních služeb způsobili škodu, jednak všech advokátů, kteří jsou prostřednictvím Komory pojištěni. Zvýšení spoluúčasti je směřováno na ty advokáty, kteří zhoršují škodní průběh. Zvýšení pojistného se týká všech pojištěných advokátů. Je to určitá daň za hromadné pojištění za výhodných podmínek. Přitom advokáti, kteří nesouhlasí se změnou pojistného a zvýšením spoluúčasti, nejsou povinni pojišťovat se prostřednictvím Komory a mohou se pojistit individuálně. Musí ale nejpozději do 31.12.2004 Komoře oznámit, že s pojištěním jejím prostřednictvím nesouhlasí.

Ze strany představenstva ČAK nejde v žádném případě o benevolentní postup k požadavkům pojišťovny. Představenstvo odsouhlasením dodatku předešlo možnému vypovězení stále výhodné pojistné smlouvy ze strany pojišťovny s vědomím, že převážná většina advokátů tento postup pochopí.

V Praze dne 16.11.2004

JUDr. Ladislav Krym
tajemník
České advokátní komory

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi