Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Českou advokátní komoru navštívili holandští advokáti

Dne 10. 10. 2007 navštívila Českou advokátní komoru delegace holandských advokátů, kteří zde započali svou studijní cestu. Holandskou delegaci přivítali JUDr. Petr Poledník, místopředseda ČAK a JUDr. Markéta Tošnerová, vedoucí odboru mezinárodních vztahů ČAK. Za českou stranu se dále setkání zúčastnili  JUDr. Petr Mrázek, advokát a člen představenstva, advokát JUDr. Vlastimil Kusák a advokátka Mgr. Iva Jermanová a Mgr. Lenka Eisenbruková, právnička odboru mezinárodních vztahů ČAK. Úvodem byli holandští advokáti seznámeni s funkcí a strukturou ČAK, jakož i s historií české advokacie. Svůj příspěvek přednesl také Mgr. Jan Šamánek z odboru Evropské unie Ministerstva spravedlnosti.

 

V následné diskuzi se holandští kolegové zajímali např. o historii české advokacie, o vzdělávání advokátů a advokátních koncipientů a o tzv. celoživotní vzdělávání.

 

Problematika poskytování právní pomoci byla vítaným tématem pro obě strany. V Holandsku existují centra právní pomoci, která jsou zčásti financována ze státního rozpočtu. Klient, a to v závislosti na jeho příjem a sociální situaci, se však vždy finančně spolupodílí, na rozdíl od klienta českého.

 

Jak čeští, tak holandští advokáti si vyměnili své poznatky ohledně možnosti souběžného výkonu profese soudce a advokáta, kterýžto, na rozdíl od české právní úpravy, je v Holandsku možný v případě, že soudce a advokát v jedné osobě každou z těchto profesí vykonává v jiném regionu Holandska. Tato právní úprava bude však v příštím roce již minulostí.

 

Mgr. Lenka Eisenbruková

odbor mezinárodních vztahů

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi