Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Pobočku České advokátní komory v Brně navštívili zástupci China Law Society

Dne 23. května 2007 přivítali místopředseda ČAK JUDr. Petr Poledník a ředitelka brněnské pobočky ČAK JUDr. Irena Schejbalová na pobočce České advokátní komory v Brně čínskou delegaci vedenou prezidentem China Law Society p. Han Zhubinem. Poté se zde uskutečnilo krátké setkání advokátů ČAK se zástupci China Law Society (Čínský právnický spolek; dále jen „CLS“). CLS má stotisícovou členskou základnu, jejími členy nejsou pouze advokáti, ale také soudci, prokurátoři či akademici. Je největším právnickým spolkem v Číně. Poněvadž se jednalo o první čínsko-české setkání tohoto druhu, rozhodli se jej zástupci ČAK i CLS tématicky zaměřit na základy a srovnání právních systémů ČR a ČLR.

Za čínskou delegaci vystoupili pan Shen Guoming a pan Wang Jun a stručně nastínili dělbu moci v Číně. Na nejvyšším pomyslném stupni hierarchie se nachází tzv. Čínské shromáždění lidových zástupců, kterému se zodpovídají jak soudní orgány, tak i orgány exekutivní a orgány prokuratury. Politické spektrum je zastoupeno komunistickou stranou a dalšími osmi politickými stranami, které jsou sdruženy v Národní frontě. Zástupci CLS hovořili o problémových oblastech, se kterými se Čína potýká a k nimž patří zejména boj s korupcí. V Číně byl ustaven Nejvyšší kontrolní úřad, speciální orgán pro boj s korupcí. Zástupci CLS zmínili i otázku ochrany lidských práv. Připustili, že stav ochrany individuálních lidských práv není ideální, avšak snaží se tuto situaci zlepšit, a to i spoluprací s příslušnými mezinárodními organizacemi, např. -s OSN.

Za českou stranu přednesl svůj příspěvek JUDr. Milan Kyjovský. Stručně popsal český právní systém a v obecné rovině uvedl některé problémy, se kterými se potýkají advokáti v ČR.

V následné diskusi, ve které byly kladeny např. dotazy ohledně samosprávy advokacie či velmi konkrétní dotazy z oblasti směnečného práva, bylo dotčeno i pro Čínu velmi citlivé téma výkonu trestu smrti.

Dalším zajímavým poznatkem je, že občanskoprávní a obchodněprávní spory se řeší zejména mimosoudní cestou, na soud se strany obrací až v krajním případě. Průměrná délka civilního řízení je 3 měsíce až 1 rok.

Odpoledne byla čínská delegace přijata na Nejvyšším soudě ČR, Nejvyšším státním zastupitelství a Nejvyšším správním soudě ČR. Zástupci těchto institucí přednesli své příspěvky o struktuře institucí, jejich správě a postavení v soudní soustavě.

Zástupci čínské delegace: Han Zhubin, prezident CLS, Gu Zhaomin, generální ředitel mezinárodního odboru CLS, Wang Jun, prezident právnického spolku provincie Guangdong, Shen Guoming, prezident právnického spolku v Shanghai, Wang Wei, ředitel sekce bilaterálních výměn mezinárodního odboru CLS, Wu Jianbo, sekretář prezidenta CLS.            

Mgr. Lenka Eisenbruková
odbor mezinárodních vztahů

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi