Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

AIJA – zahraniční inspirace pro mladé právníky

Mnoho mladých právníků na počátku své advokátní kariéry bojuje se stejnými problémy – jak vést advokátní kancelář, kde získat potřebné zkušenosti a kde najít stabilní klientelu. Jednou z cest, jak tyto problémy překonat, je stát se členem mezinárodní organizace AIJA.

 

AIJA je zkratka francouzského názvu Association Internationale des Jeunes Avocats, který můžeme do češtiny přeložit jako Mezinárodní asociace mladých advokátů.

Tato mezinárodní organizace, která byla založena v roce 1962, má v současné době více než čtyři tisíce členů z řad mladých právníků z celého světa. Oficiálními jazyky organizace jsou sice angličtina a francouzština, ale v poslední době probíhá většina komunikace pouze v angličtině.

 

Podmínkou pro členství v asociaci je kromě jiného především úspěšně dokončené studium práv a věk pod 45 let. Členství je vhodné pro každého, kdo má zájem využívat výhod mezinárodní sítě podobně smýšlejících mladých právníků. V poměrně neformálním prostředí každý najde příležitost seznámit se mnoha kolegy z cizích zemí a získat tak cenné kontakty a zkušenosti pro budování a  chod vlastní advokátní kanceláře. Hlavní těžiště činnosti AIJA spočívá ve vzájemné výměně praktických osobních zkušeností a know-how.

 

Hlavním orgánem AIJA je všeobecné shromáždění, jehož se mohou účastnit všichni členové AIJA. Je vždy pořádáno v rámci každoročního kongresu a je jeho vyvrcholením. Výkonný výbor, který je výkonným orgánem AIJA má své sídlo v Bruselu, skládá se z 48 členů volených na dobu 3 let – každoročně je voleno 16 nových členů. Současným národním zástupcem za Českou republiku, na kterého se zájemci o členství mohou obracet, byl zvolen Mgr. Štěpán Holub.

 

Své zkušenosti si členové dále předávají prostřednictvím odborných komisí z oborů soukromého i veřejného práva. V rámci AIJA existuje stálých 20 pracovních komisí.Vzhledem k tomu, že ve střední a východní Evropě působí AIJA poměrně krátkou dobu, představitelé AIJA by uvítali, aby se do práce jednotlivých pracovních skupin zapojilo více advokátů z našeho regionu. Vzhledem k tomu, že je AIJA orientována spíše na evropské a na kontinentální právo, je zřejmé, že by větší účast advokátů z našeho právního prostředí určitě činnost AIJA obohatila.

 

Členové organizace se setkávají na řadě seminářů, kurzů a konferencí, které organizují po celém světě. Čeští právníci budou mít příležitost poznat organizaci AIJA i na domácí půdě. Ve dnech 27. - 28. dubna 2007 je totiž v Praze poprvé, a to s podporou České advokátní komory, organizováno Setkání mladých právníků ze střední a východní  Evropy (Central and Eastern Europe Regional Meeting). Mezi tématy tohoto setkání je blok zaměřený na vedení advokátní kanceláře, na získáváním nových klientů a udržení těch stávajících a o advokátní praxi ve střední a východní Evropě vůbec. Jelikož pro mezinárodní advokátní praxi je prakticky nezbytné dobře komunikovat v angličtině, byla na program zařazena také část zaměřená na sepisování smluv a písemností v anglickém jazyce, které dělá právníkům ze střední a východní Evropy často potíže. Mezi přednášejícími a moderátory diskusí budou samozřejmě zkušení odborníci v daných oblastech. Na konferenci jsou srdečně zváni všichni mladí kolegové, ať už stávající členové nebo nečlenové AIJA. Podmínkou je ale dostatečná znalost angličtiny, neboť ta je pracovním jazykem setkání.

 

Všechny potřebné podrobnosti a informace o chystané konferenci se můžete dozvědět na webové stránce http://www.aija.cz/. Všem účastníkům, kteří se přihlásí do 18.3.2007, je poskytnuta sleva z účastnického poplatku.

 

Kontakt na národního zástupce AIJA:

Mgr. Štěpán Holub

stepan.holub@holubova.cz

http://www.aija.cz

http://www.aija.org 

AIJA_pozvanka, pdf 122kB
AIJA_program, pdf 258kB
Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi