Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Výzva veřejným obchodním společnostem

Podle § 24 odst. 2 zákona o advokacii vykonává-li advokát advokacii ve společnosti, odpovídá klientovi za škodu, která mu byla způsobena v souvislosti s výkonem advokacie, tato společnost.

 

Pojištění veřejné obchodní společnosti uzavírá společnost individuálně. Tak tomu bylo v předchozích letech a je tomu tak doposud.

 

Od 1. 1. 2007 jsou ale advokáti vykonávající advokacii ve veřejné obchodní společnosti povinni být podle § 24a odst. 1 zákona o advokacii pojištěni ještě pro případ závazku k náhradě škody, za kterou odpovídá společnost a advokát je podle zvláštních právních předpisů (§ 86 a 87, § 93 odst. 1 obchodního zákoníku) povinen k jeho splnění z důvodu ručení jako její společník.

 

Podle § 24a odst. 3 zákona o advokacii sjednává toto pojištění ručitelského závazku Česká advokátní komora (dále jen „Komora“). Pokud advokát nechce být tohoto hromadného pojištění advokátů účasten, je povinen nejpozději do konce kalendářního roku, který předchází kalendářnímu roku, na nějž se hromadné pojištění advokátů vztahuje, předložit Komoře stejnopis nebo úředně ověřenou kopii pojistné smlouvy dosvědčující, že je pro příslušný kalendářní rok pojištěn, přičemž rozsah takového pojištění ani minimální limit pojistného plnění nesmí být nižší, než kolik by činil v případě hromadného pojištění advokátů.

 

Minimální limit pojistného plnění stanovený usnesením představenstva č. 1/2006 Věstníku činí 1 milion Kč, násobený počtem společníků v.o.s., a to u každého ze společníků společnosti.

 

Zaměstnává-li veřejná obchodní společnost jiné advokáty v pracovním poměru, částka minimálního limitu pojistného plnění se u každého společníka zvyšuje o částku 1 milion Kč za každého zaměstnávaného advokáta.

 

Při hromadném pojištění veřejné obchodní společnosti je pojistné Komoře splatné do konce kalendářního roku, na nějž se hromadné pojištění advokátů vztahuje (nyní do 31. 12. 2006).

 

 

 

Informace o výši pojistného je uveřejněna ve Věstníku částka 4/2006, strana 118 a na webových stránkách Komory.

 

Vzhledem k tomu, že termín splatnosti pojistného a stejně tak i termín, do něhož má být Komoře předložen stejnopis nebo ověřená kopie pojistné smlouvy o pojištění ručitelského závazku se blíží, vyzýváme tímto veřejné obchodní společnosti k předložení uvedeného dokladu, pokud nechtějí být účastníky hromadného pojištění advokátů ohledně  ručitelského závazku. K tomu je třeba podotknout, že požadovaným dokladem není stejnopis nebo ověřená kopie pojistné smlouvy veřejné obchodní společnosti, která nezahrnuje ručitelský závazek.

 

JUDr. Lygie Snášelová

odbor hospodářský a organizační 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi