Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Provádění zkoušek způsobilosti - EU


Dnem vstupu smlouvy o přistoupení České republiky do Evropské unie v platnost nabyla účinnosti ustanovení zákona o advokacii a advokátního zkušebního řádu upravujících zkoušku způsobilosti.

Podle § 7 odst. 1 písm.b/ zák.č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů umožní Česká advokátní komora (dále jen Komora) do devíti měsíců od doručení písemné žádosti po uhrazení poplatku za zkoušku (který byl stanoven ve výši 5.000,-- Kč usnesením představenstva Komory č. 2/2004 Věstníku, kterým se stanoví poplatek za advokátní zkoušku, zkoušku způsobilosti a uznávací zkoušku a podrobnosti o jeho placení), vykonat zkoušku způsobilosti státnímu příslušníkovi některého z členských států Evropské unie nebo z členských států Dohody o evropském hospodářském prostoru, který prokáže, že splňuje podmínky uvedené v § 5 odst. 1 písm.a) a d) až g) a v § 5c písm.a) cit. zák.

Žadatel o zkoušku způsobilosti musí tedy splňovat tyto předpoklady:

1. mít plnou způsobilost k právním úkonům (§ 5 odst. 1 písm.a) cit. zák.),

2. být bezúhonný (§ 5 odst. 1 písm.d) cit.zák.),

3. nebylo mu uloženo kárné opatření vyškrtnutí ze seznamu advokátů nebo na něhož se hledí, jako by mu toto kárné opatření nebylo uloženo (§ 5 odst. 1 písm.e) cit.zák.),

4. nebyl vyškrtnut ze seznamu advokátů podle § 7b odst. 1 písm.e) nebo f) nebo uplynula-li od vyškrtnutí doba pěti let (§ 5 odst. 1 písm.f) cit.zák.),

5. není v pracovním poměru nebo jiném obdobném poměru, s výjimkou pracovního poměru vysokoškolského učitele, ani nevykonává jinou činnost neslučitelnou s výkonem advokacie ( § 5 odst. 1 písm.g) cit.zák.),

6. musí prokázat, že splnil podmínky profesního vzdělání a praxe stanovené v členském státě Evropské unie nebo členském státě Dohody o evropském hospodářském prostoru k získání oprávnění k poskytování právních služeb pod profesním označením podle § 2 odst. 1 písm.b) cit.zák. (§ 5c písm.a) cit.zák.).

Pokud jde o toto profesní označení, stanoví § 2 odst. 1 písm.b) cit. zák., že jde o profesní označení domovského státu oznámené ve sdělení Ministerstva spravedlnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů. Toto sdělení Ministerstva spravedlnosti bylo vyhlášeno pod č. 253/2004 Sb.

Předpoklady výše uvedené sub 1. a 5. dokládá žadatel o zkoušku způsobilosti svým prohlášením. Předpoklad výše uvedený sub 2. žadatel dokládá dokladem vydaným státem, jehož je státním příslušníkem, jakož i státy, ve kterých se dlouhodobě (více než tři měsíce nepřetržitě) zdržoval v posledních třech letech (např. v ČR výpisem z rejstříku trestů). Tyto doklady nesmějí být starší tří měsíců. Předpoklady výše uvedené sub 3. a 4. žadatel nedokládá, neboť příslušné doklady o kárných opatřeních by měla Komora sama k dispozici.

Pokud jde o předpoklad výše uvedený sub 6., bude nutno jej prokázat dokladem příslušného orgánu domovského státu žadatele potvrzujícího, že žadatel splňuje podmínky profesního vzdělání a praxe stanovené v tomto státě k získání oprávnění k poskytování právních služeb pod profesním označením podle § 2 odst. 1 písm.b) cit.zák. , popřípadě dokladem o tom, že žadatel již toto oprávnění získal.

Podle části druhé vyhlášky č. 197/1996 Sb., kterou se vydává advokátní zkušební řád, ve znění pozdějších předpisů vykoná uchazeč zkoušku způsobilosti ve čtyřech povinných oborech a jednom ze čtyř volitelných oborů podle své volby.

Povinnými obory jsou:

a) ústavní právo,

b) občanské právo,

c) trestní právo,

d) předpisy upravující poskytování služeb.

Volitelnými obory jsou:

a) správní právo,

b) obchodní právo,

c) pracovní právo.

 

Nezbytnou náležitostí přihlášky ke zkoušce způsobilosti je proto volba jednoho z volitelných oborů, z něhož se chce uchazeč podrobit zkoušce.

Součástí přihlášky je i doklad o zaplacení poplatku za zkoušku (čl. 4 usnesení představenstva Komory č. 2/2004 Věstníku).

Zkouška způsobilosti sestává z písemné části a ústní části.

Písemná část zkoušky způsobilosti se koná v jednom dni, a to z povinných oborů občanské právo a trestní právo a ze zvoleného oboru. Má formu písemného testu.

Ústní část zkoušky způsobilosti se koná v jednom dni ze všech povinných oborů a zvoleného oboru před pětičlenným senátem ustanoveným z členů zkušební komise.

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi