Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Sdělení tajemníka ČAK k navýšení pojistného

21. 10. 2014

Vážené kolegyně, vážení kolegové advokáti!

V těchto dnech Vás Komora prostřednictvím Bulletinu advokacie č. 10/2014 informuje o tom, že představenstvo ČAK odsouhlasilo uzavření dodatku k rámcové pojistné smlouvě s pojišťovnou GENERALI uzavřené za účelem povinného pojištění odpovědnosti advokátů při poskytování právních služeb, podle něhož dojde od 1. 1. 2015 ke zvýšení ročního pojistného z částky 4.600,- Kč na částku 5.250,-Kč, tj. zvýšení o 650,- Kč.
K úpravě pojistného dochází na návrh pojišťovny v souladu s uzavřenou pojistnou smlouvou. Návrh pojišťovny se opírá o tzv. škodní průběh, tj. porovnání částek vybraných na pojistném s výší uplatněných nároků na náhradu škody (újmy). Tento poměr se postupně každoročně zhoršuje v neprospěch pojišťovny. K tomu navíc v letošním roce došlo k nové právní úpravě odpovědnosti za újmu v NOZ, což umožňuje poškozeným uplatňovat mimo jiné i úhradu tzv. nemajetkové újmy. K předposlední úpravě výše pojistného došlo před deseti lety a od té doby pouze jednou v r. 2011 v souvislosti se zvýšením limitu pojistného plnění z částky jednoho milionu korun a tři miliony korun.
Komora se snaží ve spolupráci s pojišťovacím makléřem WI-ASS ČR, s.r.o. při jednáních s pojišťovnou udržet cenu pojistného co nejdelší dobu neměnnou, a k jejímu navýšení se přistupuje skutečně až z velmi opodstatněných důvodů. Poté, co pojišťovna zargumentovala svůj návrh (hlavní důvody viz výše), shledalo představenstvo, že požadavek pojišťovny na úpravu pojistného zůstává v rámci rozumného rozmezí, stále výhodného pro advokáty. I po zvýšení budou advokáti platit výrazně nejnižší pojistné z právnických profesí, přičemž se zároveň podařilo vyjednat u Generali Pojišťovny a.s. zachování časového principu pojištění - principu příčiny, a to jak v hromadném pojištění, tak i v navazujícím připojištění do celkového limitu pojistného plnění 70 mil. Kč. Princip příčiny je ojedinělým na pojistném trhu a nabízí jej u pojištění profesní odpovědnosti z výkonu advokacie pouze
Pojištění na principu příčiny znamená, že pojišťovna plní, pokud skutečnost vedoucí k náhradě újmy nastala za trvání pojištění, i když požadavek na náhradu újmy byl vznesen až po skončení pojištění. Dnes již ostatní pojišťovny pojišťují v profesním pojištění na principu „claims made“, tedy skutečnost vedoucí k náhradě újmy i k vznesení požadavku na náhradu újmy musí nastat za trvání pojištění. Tento druhý princip pak vede k nutnosti udržování pojištění i po skončení výkonu advokacie minimálně po dobu trvání promlčecích lhůt a může mít nepříznivý vliv na dědice v případě úmrtí advokáta. Jistě není třeba dále vysvětlovat, který princip je pro advokáty výhodnější.
Navýšení pojistného je určitá daň za hromadné pojištění za výhodných podmínek a rovněž reakce na novou právní úpravu. Nicméně je třeba upozornit, že advokáti, kteří nesouhlasí se změnou výše pojistného, nejsou povinni pojišťovat se prostřednictvím Komory a mohou se pojistit individuálně u kterékoliv pojišťovny. Musí ale dodržet výši předepsaného limitu pojištění (dle usnesení představenstva ČAK č. 4/2009 Věstníku, ve znění pozdějších předpisů) a nejpozději do 31. 12. 2014 Komoře oznámit, že s pojištěním jejím prostřednictvím nesouhlasí a doložit své individuální pojištění (§ 24c odst. 2 zák. č. 85/1996 Sb., o advokacii).
Představenstvo odsouhlasením dodatku předešlo možnému vypovězení stále výhodné pojistné smlouvy ze strany pojišťovny s vědomím, že převážná většina advokátů tento postup pochopí.

V Praze dne 1.10.2014
 

JUDr. Ladislav Krym, tajemník ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi