Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Vzpomínka na JUDr. Ivanu Kabzanovou

 

Pondělní dopoledne, 18. září 2006, začalo celkem obyčejně, jako každý pracovní den nového týdne, když mi kolegyně z kanceláře telefonicky sdělila tu hroznou zprávu, že před chvílí byla při výkonu svého povolání brutálně zavražděna jedna z nejlepších ostravských advokátek, JUDr. Ivana Kabzanová.

 

Začal mi zvonit telefon, všichni se ptali, co se vlastně stalo, zda to, co slyšeli, je vůbec pravda, protože nikdo z kolegyň a kolegů této informaci nechtěl vůbec věřit. Vynořily se mi vzpomínky na to, jak jsem se s dr. Kabzanovou poprvé setkal, co jsme spolu v advokacii prožili...

 

JUDr. Ivana Kabzanová byla jedním z prvních absolventů obnovené právnické fakulty na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně, nyní Masarykově univerzitě. Vykonávala v druhé polovině 70. let funkci předsedkyně senátu Okresního soudu ve Frýdku-Místku, v průběhu 80. let byla soudkyní Krajského soudu v Ostravě a v letech 1989 a 1990 byla předsedkyní senátu Krajského soudu v Ostravě.

 

Setkal jsem se s ní v době, kdy byla předsedkyní senátu krajského soudu, a zejména pak jako s advokátkou. Dr. Kabzanová začala vykonávat advokacii v listopadu 1990, tedy bezprostředně poté, co se advokacie stala znovu svobodným a na nikom, než na právu nezávislým povoláním a posláním. Svobodě a nezávislosti advokacie zůstávala při výkonu své advokátní praxe stále věrná a tyto zásady striktně dodržovala.

 

Svoji milovanou advokacii vykonávala s obrovským nasazením a důsledností, byla perfekcionalistka. Raději měla méně klientů, ale pro ně chtěla odvést co nejdokonalejší práci, prováděla vždy důkladnou analýzu případu se zaměřením na judikaturu, literaturu a právo, služba klientovi a služba právu byla jejím největším koníčkem. Ve vztahu ke kolegům stojícím proti ní byla věcná, mnohdy nekompromisní, hájila tvrdě zájmy svého klienta, ale nikdy se nesnížila – nebylo to jejím stylem – k tomu, aby nedodržela slovo a aby v zájmu svého klienta jednala neeticky, neprofesně a nestavovsky. Její způsob výkonu advokacie nemusel v každém vzbuzovat sympatie, ale určitě byl hodný uznání a úcty. Její schopnost formulovat precizně myšlenky, názory, podání, budou advokátům, ale i justici v širším slova smyslu chybět. O svoje znalosti, zkušenosti a poznatky z konkrétních kauz se při tom dokázala podělit s ostatními kolegy, velmi ráda jim své zkušenosti z nich, z jednání z vyšších soudů, včetně Ústavního, sdělovala a šířila tak velmi neformálně názory soudních institucí na tu kterou konkrétní otázku. To vše naprosto spontánně a nezištně.

 

Právo milovala, a i když ji někdy výkon práva a snad i výkon spravedlnosti zklamal a měla i pocity marnosti, dokázala vše překonat a vrhla se s elánem do dalšího případu.

 

Byla dlouholetou členkou kárné komise České advokátní komory a jak mi sdělila její kolegyně z kárné komise, měla velké zkušenosti, vytříbené názory a analytické uvažování, velmi důkladně a podrobně pracovala na každém případu a profesionální čest by jí nikdy nedovolila, aby byla kvůli prospěchu klienta nepoctivá. Členství v kárné komisi, tj. čestné a neplacené funkci, věnovala spoustu práce a svého volného času.

 

O to je smutnější, že zemřela právě pro takový přístup k povolání, který by měl být každému advokátovi vlastní, tj. postupovat maximálně v rámci zákona a s použitím všech zákonných možností hájit zájmy svého klienta. Stále se nechce uvěřit tomu, že v naší společnosti může být advokát zbaven života v souvislosti s výkonem povolání, za výklad práva jím použitý v rámci soudního sporu, nebo při výkonu advokacie.

 

Tento nekrolog je zároveň a v neposlední řadě reakcí na ne zcela spravedlivý postup médií při informování o tomto nešťastném případu. Nemohu se spolu s kolegy a kolegyněmi zbavit pocitu, že médii bylo věnováno více prostoru obhajobě jednání pachatele a zbytečnému hledání příčin pohnutek jeho neomluvitelného činu. Žádné pohnutky, natož zištné, nemohou odůvodnit jednání vůči JUDr. Ivaně Kabzanové a tento čin nelze ani obhajovat, ani se jej pokoušet zasazovat do osobní roviny.

 

Tento nekorektní přístup medií může mít negativní dopad na celou společnost, může ovlivnit postavení a smysl advokacie a v neposlední řadě vnímání práva a spravedlnosti jako takového.

 

Vážená paní doktorko, čest Vaší památce.

 

JUDr. Aleš Vídenský, regionální představitel ČAK pro Moravskoslezský kraj

  

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi