Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Odpověď předsedy PS P ČR prezidentovi CCBE k novele o.s.ř. o změně v přiznávání nároku na náhradu nákladů v tzv. bagatelních sporech

27. 5. 2014

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

JAN HAMÁČEK

PŘEDSEDA POSLANECKÉ SNĚMOVNY

 

Praha, 13. května 2014

 

Vážený pane prezidente,

dovoluji si reagovat na Váš dopis ze dne 29. dubna 2014, v němž jste vyjádřil znepokojení ohledně návrhu zákona, sněmovní tisk č. 107, který je v současné době projednáván v Poslanecké sněmovně. Prosím, dovolte mi poděkovat Vám za Vaše podrobné vysvětlení stanoviska CCBE a za Váš zájem o probíhající legislativní proces. Poslanecká sněmovna vítá zájem občanů i nevládních organizací, včetně expertních a profesních organizací, jako je CCBE, o legislativní záležitosti. Zaznamenal jsem, že jste zaslal podobný dopis rovněž ústavněprávnímu výboru Poslanecké sněmovny, což je výbor odpovědný za projednání tohoto návrhu zákona.

Prosím, dovolte mi poskytnout Vám podrobnější související informace. Sněmovní tisk č. 107 je nevládní návrh a byl předložen skupinou poslanců dne 23. ledna 2014. Vláda České republiky poskytla Poslanecké sněmovně své stanovisko dne 21. února 2014 (č. 107/1). V něm vláda uvedla důvody, proč výslovně nepodporuje tento návrh zákona, a současně vyjádřila svůj postoj, že se rovněž domnívá, že budou muset být řešeny určité dlouhodobé praktické problémy týkající se vymáhání nároků. Vláda ve svém stanovisku zdůraznila, že jakékoli legislativní doplňky do současného právního rámce by měla překládat vláda, ale teprve po rozsáhlé odborné a politické rozpravě a po pečlivé analýze dopadů jakýchkoli takových doplňků. Stanovisko vlády je k dispozici všem poslancům a je součástí legislativního spisu návrhu zákona č. 107.

Ve Vašem dopise jste požádal, abych zvážil odstranění příslušného ustanovení návrhu zákona č. 107 ohledně odměn advokátů jako součásti náhrady nákladů řízení v bagatelních sporech. Jako předseda Poslanecké sněmovny nemám konkrétní pravomoc odstraňovat jednotlivá ustanovení z předkládaných legislativních návrhů. Jsem však přesvědčen, že nadcházející rozprava o návrhu tohoto zákona se ve druhém čtení bude zabývat mnoha otázkami, které jste zmínil ve Vašem dopise. Problém nalezení správné a ústavně platné rovnováhy mezi požadavkem na zajištění řádného přístupu ke spravedlnosti a přístupu věřitelů k profesionálnímu právnímu poradenství a současně zajištění toho, že dlužníci nebudou muset hradit vítězné straně částku, která nepřiměřeně překračuje skutečné a přiměřené náklady vítězné strany při vymáhání jejího nároku, je problémem, který jistě vyžaduje další odbornou a politickou diskusi v kontextu probíhajícího legislativního postupu ohledně sněmovního tisku č. 107 nebo, jak navrhuje vláda ve svém stanovisku, v kontextu předlegislativního postupu na úrovni vlády.

Vážený pane prezidente,

jsem potěšen, že se členové expertního a profesního společenství, jakým je CCBE, aktivně zajímají o probíhající legislativní proces a jednají s parlamentem a s vládou. Komunikace se širokou veřejností a transparentnost legislativního procesu je jedním z pilířů jakéhokoli demokratického a parlamentního systému vlády. Jsem pevně přesvědčen, že tato transparentnost může nejenom přispět k celkovému povědomí a debatě o klíčových otázkách, ale také k případné výměně nejlepší praxe vzhledem k tomu, že mnoho širších otázek a problémů, spojených s návrhem zákona č. 107, není specifických pouze pro Českou republiku.

 

S pozdravem

                                                                                       Jan Hamáček

 

 


Pan Aldo Bulgarelli
Prezident
Rada evropských advokátních komor
Rue Joseph II, 40 / 8
B-1000 Brusel
Belgie

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi