Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Znepokojení CCBE nad novelou o. s. ř. ke změně v přiznávání nároku na náhradu nákladů soudního řízenív tzv. bagatelních pohledávkách

6. 5. 2014

V legislativním procesu se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR chystá do druhého čtení poslanecký návrh novely občanského soudního řádu (sněmovní tisk č. 107), který by znamenal zásadní negativní obrat v dosavadní úpravě nároků toho, kdo vyhrál soudní spor.

Česká advokátní komora má k tomuto návrhu od počátku velmi kritický postoj. Nikoli kvůli odměnám advokátům, jak se autoři návrhu a nejrůznější nezisková uskupení snaží veřejnosti podsouvat, ale kvůli lidem, kteří se musejí na soud obrátit právě proto, že někdo porušil jejich práva. ČAK navíc odmítá označovat částky pohledávek do deseti tisíc jako bagatelní. Ve státě, kde je minimální mzda 8500 korun a minimální důchod ještě nižší, je takové označení výsměchem řadě občanů.

Pokud bude mít někdo pohledávku do deseti tisíc korun, třeba za nevyplacenou mzdu, nebo se bude chtít bránit neoprávněné žalobě za nějaký neexistující nedoplatek, bude se (byla-li by ona navrhovaná novela schválena) obávat jít za advokátem, neboť náklady na něj nedostane zpět. Fakticky by to mohlo znamenat, že spravedlnost v ČR bude existovat jen od deseti tisíc a jedné koruny nahoru.

Představitelé ČAK proto velmi intenzivně jednají o změně návrhu této novely, a to jak na úrovni Parlamentu ČR, tak na úrovni Ministerstva spravedlnosti ČR. V dubnu představenstvo ČAK také rozhodlo informovat o návrhu novely Radu evropských advokátních komor (CCBE) a požádat ji o její stanovisko a názor.

Prezident CCBE Aldo Bulgarelli se dne 29. 4. 2014 dopisem obrátil přímo na premiéra vlády ČR Mgr. Bohuslava Sobotku, předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Hamáčka a předsedu jejího ústavněprávního výboru JUDr. Jeronýma Tejce. Dopis, jehož plné znění v českém překladu níže přikládáme, zaslal na vědomí ministryni spravedlnosti ČR prof. JUDr. Heleně Válkové, CSc., a předsedovi ČAK JUDr. Martinu Vychopňovi.


„CCBE by chtěla vyjádřit své znepokojení nad touto novelou, která by tak zasáhla právo občanů na přístup ke spravedlnosti a na právní zastoupení. Kromě toho by novela následně vedla k otevření prostoru poskytování právních služeb jinými osobami než advokáty, s nižší úrovní kvalifikace a odpovědnosti… Principy spravedlivého procesu a principy rovnosti v procesu jsou přitom základními zásadami společnými soudním soustavám všech evropských států,“ zdůraznil ve svém stanovisku prezident CCBE Aldo Bulgarelli.

Plné znění dopisu prezidenta CCBE Alda Bulgarelliho

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi