Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

ČAK má právo nezapsat do seznamu advokátních koncipientů absolventa Panevropské vysoké školy, potvrdil Nejvyšší soud ČR

Nejvyšší soud ČR odmítl jako nepřípustné dovolání absolventa Panevropské vysoké školy v Bratislavě (dříve Bratislavská vysoká škola práva), který se ve sporu s Českou advokátní komorou domáhal zápisu do seznamu advokátních koncipientů.

Nejvyšší soud ČR tak potvrdil předcházející rozhodnutí soudů obou stupňů (zprávu ze dne 18. 10. 2012, ve které jsme informovali o rozhodnutí Městského soudu v Praze jako soudu odvolacího, čtěte ZDE).

Nejvyšší soud ČR v odůvodnění nejprve konstatoval, že vysoká škola v zahraničí musí kumulativně splňovat dvě základní podmínky – musí jít o vysokou školu oprávněnou poskytovat vysokoškolské vzdělání na území jiného státu podle předpisů tohoto státu, a musí takové vzdělání poskytovat v zahraničí.

Následně pak dovolací soud zdůraznil, že Česká advokátní komora – která vykonává veřejnou správu na úseku advokacie – je povolána v každém jednotlivém případě k ověření, zda vzdělání žadatele o zápis do seznamu advokátních koncipientů odpovídá obsahem a rozsahem obecnému vzdělání, které lze získat v magisterském studijním programu v oboru právo na vysoké škole v České republice.

Celé usnesení Nejvyššího soudu sp. zn. 30 Cdo 1475/201 ze dne 23. října 2013 naleznete ZDE.


vedení ČAK

 

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi