Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Další seminář pro novináře o novém občanském zákoníku

Nový občanský zákoník – především pak změny vrodinném a bytovém právu – to bylo téma dalšího setkání právnické veřejnosti s novináři na půdě České advokátní komory v rámci již několik let trvajícího cyklu „Diskutujte s těmi, kteří zákony skutečně aplikují“, které se konalo 14.listopadu 2013 ve Školicím a vzdělávacím centru ČAK vpaláci Dunaj.

Semináře se kromě státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství vJablonci nad Nisou Mgr. Věry Novákové zúčastnili dva zkušení soudci-civilisté - prezident Soudcovské unie a místopředseda jihlavské pobočky Krajského soudu vBrně JUDr. Tomáš Lichovník a soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Mgr. Jana Jurečková. Debatu opět tradičně moderoval předseda výboru pro vnější vztahy ČAK JUDr. Václav Vlk.

Přítomní právníci hodnotili kladně řadu novinek, který nový občanský zákoník přináší: patří knim větší ochrana slabšího manžela, ztížení rozvodu povinným slyšením účastníků a povinným stanoviskem OSPOD, zda je rozvod vzájmu nezletilých dětí, hmotněprávní úprava problematiky domácího násilí, která dává právo podat návrh vtéto věci i dítěti staršímu šestnácti let (za mladší dítě tak může učinit OSPOD), lepší úpravu problematiky popírání otcovství i spravedlivé vyvážení ochrany nájemců a pronajímatelů, či lepší úpravu dědického práva, která akcentuje právo občana rozhodnout o posmrtném rozdělení svého majetku.

Za problematické pak účastníci semináře označili především fakt, že soudy nejsou na nový občanský zákoník připraveny procesně; dosud neprobíhá žádné „procesualistické“ školení pro soudce.

ivac

Foto: Marie Blahnová

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi