Nepřehlédněte!


BEZPLATNÉ PRÁVNÍ
PORADENSTVÍ
ZDE    

  • FOO
  • FOO
  • FOO

Návštěva ministra spravedlnosti SR a české ministryně spravedlnosti v demisi v sídle ČAK

Během své pracovní návštěvy České republiky zavítal na půdu ČAK, do jejího sídla v Kaňkově paláci v Praze, slovenský ministr spravedlnosti JUDr. Tomáš Borec s delegací v doprovodu své české kolegyně – ministryně spravedlnosti v demisi Mgr. Marie Benešové.

Ministr Borec přišel na ministerský úřad z postu předsedy Slovenské advokátní komory a jeho vazby a vztahy jak ke slovenské, tak i k české advokacii, jsou silné. Proto začlenil do své návštěvy ČR i setkání s vedením České advokátní komory. Přijetí delegace se krom předsedy ČAK JUDr. Martina Vychopně zúčastnili i tajemník ČAK JUDr. Ladislav Krym a člen představenstva ČAK Mgr. Robert Němec, LL.M.

Předseda ČAK Vychopeň seznámil ministra Borce se situací po přijetí nového zákona o advokacii v SR, který mimo jiné zakotvil 5letou koncipientskou lhůtu a možnost, aby advokát-školitel měl maximálně 3 koncipienty. V důsledku toho je v ČR nyní 3x vyšší zájem o zápis do seznamu advokátních koncipientů ze SR, protože se snaží koncipovat v ČR, kde je lhůta stále tříletá. Slovenští zájemci o koncipování v ČR jsou kvůli tomu ochotni pracovat za mnohem nižší platy než čeští. Do budoucna by z této situace mohl vzniknout velký problém, na což vedení ČAK již upozorňovalo, když i v ČR otevřelo debatu o možném zavedení rovněž 5leté koncipientské lhůty.

Ministr Borec uvedl, že tento důsledek nového zákona v SR v době jeho přijetí nikdo nepřepokládal. Informoval o tom, že v SR byla na podzim přijata již malá technická novela tohoto ZA, a to v souvislosti se vstupem Chorvatska do EU, přičemž byla novelizována i některá další ustanovení zákona – např. zrušila se povinnost vést denní výkazy práce (povinné zůstává vedení výkazů práce), stanovila se povinnost advokáta-školitele být fyzicky přítomen výkonu advokátní zkoušky svého koncipienta, atd.

Předseda ČAK Vychopeň otevřel další závažnou problematiku, s níž se ČAK potýká, a tou je vinklaření, tedy nedovolené podnikání v oblasti poskytování právních služeb. Setkáváme se s ním na internetu, v bankovním sektoru, u neziskových organizací. ČAK neustále podává trestní oznámení, nicméně jen velmi zřídka se povede tuto činnost orgánům v trestním řízení došetřit. Dle slov ministra Borce je situace v SR obdobná. Podle něj jde o snahy staré jako advokacie sama, nicméně snažit se potírat je musíme neustále, zejména kvůli nebezpečí, kterému jsou vystaveni ti, jimž pak právní služby neposkytnou advokáti.

Ministryně spravedlnosti ČR v demisi Mgr. Benešová a její náměstek JUDr. Daniel Volák se k jednání připojili důležitými informacemi o tom, jak dalece je připravena česká justiční sféra na nový občanský zákoník. Podle jejich slov je justice nyní vybavena již všemi potřebnými předpisy navazujícími a vycházejícími z NOZ, včetně jednacího řádu soudů i vnitřního kancelářského řádu a rozebíhá se šňůra školení jak vnitřně (organizačně, po stránce IT apod.) soudy na NOZ připravit.

Po skončení pracovního jednání ministr Borec a ministryně v demisi Benešová v doprovodu předsedy ČAK Vychopně položili květiny a zapálili svíce u památníku 17. listopadu v průchodu Kaňkova paláce.

 

odbor vnějších vztahů ČAK

Přejít na hlavní stránku Zobrazit desktop verzi